Palestijnen weigeren deelname aan Amerikaanse vredesconferentie in Bahrein

Een Palestijnse demonstrant met een katapult protesteert tegen het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Archieffoto.
REUTERS Een Palestijnse demonstrant met een katapult protesteert tegen het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Archieffoto.
De Palestijnen zullen niet deelnemen aan de conferentie die op 25 en 26 juni door de Verenigde Staten in Manama, de hoofdstad van Bahrein, wordt georganiseerd en waarop de Amerikanen het economische luik van hun Israëlisch-Palestijns vredesplan willen voorstellen. Dat hebben de Palestijnse autoriteiten gisterenavond bevestigd.

De conferentie werd zondag door het Witte Huis aangekondigd. De Verenigde Arabische Emiraten lieten weten dat ze op de afspraak zullen verschijnen, maar de Palestijnen stelden "dat ze door geen enkele partij werden geïnformeerd over de aangekondigde vergadering in Bahrein".

In een communiqué dat gisterenavond online werd gezet, bevestigt de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) nu dat "Palestina niet zal deelnemen aan de conferentie van Manama". 

Boycot

De Palestijnen benadrukken dat hun standpunt gedeeld wordt door alle Palestijnse actoren, gaande van president Mahmoud Abbas en het uitvoerend comité van de PLO tot alle politieke bewegingen en groeperingen, nationale figuren, de privésector en de burgermaatschappij. De Palestijnen boycotten het Amerikaanse gezag al sinds president Donald Trump resoluut brak met het verleden door Jeruzalem in december 2017 te erkennen als hoofdstad van Israël.

De conferentie in Bahrein moet de leiders van verschillende regeringen samen met vertegenwoordigers van de burgermaatschappij en de zakenwereld rond de tafel brengen. De VS maken zich sterk dat de bijeenkomst een "cruciale kans" is om "ideeën uit te wisselen, strategieën te bespreken en steun te zoeken voor potentiële economische investeringen en initiatieven die door een vredesakkoord mogelijk worden gemaakt", klonk het zondag in een gemeenschappelijke verklaring van Washington en Bahrein. 

De Palestijnen vrezen echter dat elke financiële tegemoetkoming gebruikt zal worden als pasmunt voor het aanvaarden van de Israëlische bezetting. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Van Loon

  Voor degenen die het nog niet moesten door hebben. Palestijnen hebben nooit vrede gewild. Vandaag niet, morgen niet, nooit niet. Ze leven van ons belastinggeld en de teren op de onrusten via de media.

 • stefan crama

  Willen ze eigenlijk wel een oplossing. Anderzijds kun je de VS nog vertrouwen.

 • Michel Van Limbergen

  Toch raar dat de Amerikanen altijd het voortouw willen nemen in vredesconferenties waar de nadruk ligt op doe maar wat wij zeggen! Ze weten niet eens wat vrede betekent!

 • Jürgen Mouton

  Dat is toch logisch? Israël palmt al 70 jaar Palestijns land in, tegen alle internationale wetten in. De Israëli hebben daar geen zaken, maar ze kunnen zich alles permitteren, omdat zoveel politici joods zijn. En als je daar commentaar op hebt, ben je een "antisemiet", zoals je een "racist" bent als je commentaar hebt op buitenlanders. Het is zo doorzichtig...