Palestijnen slaags met Israëlisch leger na Trumps besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël

Palestijnen gooien stenen naar Israëlische troepen in Bethlehem.
EPA Palestijnen gooien stenen naar Israëlische troepen in Bethlehem.
Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn rellen uitgebroken. Palestijnen raakten in de bezette gebieden slaags met Israëlische soldaten. De rellen volgen een dag nadat president Trump had meegedeeld dat de VS Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël.

De Palestijnse Autoriteit had opgeroepen tot een algemene staking, maar de Palestijnse moslimbeweging Hamas had onomwonden gepleit voor een derde intifada tegen Israël. 

In de buurt van de plaats Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gebruikten de Israëlische soldaten onder meer traangas om de menigte te verspreiden nadat ze waren bekogeld met stenen. Ook in het bezette Oost-Jeruzalem waren er relletjes.

Voor zover bekend zijn er slechts enkele lichtgewonden gevallen. De autoriteiten houden rekening met meer en zwaardere rellen morgen. Hamas-leider Ismail Haniyah riep op tot 'razernij' op vrijdag, de dag van het moslimgebed. Israël heeft zijn legereenheden op de Jordaanoever en in de Gazastrook vandaag al versterkt.

EPA
EPA
EPA
EPA18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Vlaanderen

  is al duizenden jaren van joden, laat het zo,

 • Philomena Vanderweyen

  En dit allemaal door een uitspraak van een heel domme man die "president" van een heel machtig land is.

 • Sharon Debeul

  Een bezetter wil geen vrede, die wil alleen in vrede zijn bezetting verder kunnen zetten. Het is de Palestijnen hun volste recht om zich te verzetten in eigen land tegen de bezetter, men kan hen nooit hierover iets fout aanrekenen want ze hebben niet gevraagd om bezet te worden.

 • oswald billiet

  In het oud testament was er van de moslims in Jerusalem nog geen sprake. Die zijn pas vele honderden jaren later daar gevestigd. Wel waren er de Palestijnen. Eigenlijk i de stad de facto er nu al in twee gescheiden delen. Israël met zijn moderne hoofdstad Jerusalem en het erkende Palestina met als hoofdstad het oude Jerusalem. Waarom kan dat niet? Wat hield Trump tegen?

 • jean-pierre dermaut

  Jeruzalem is reeds sinds mensengeheugenis de hoofdstad van Israel , waar gaat de discussie feitelijk over . Een hoop ongeletterden moeten er weer een "oorlogje" van maken .