Palestijnen kritisch voor vredesakkoord tussen Israël en Verenigde Arabische Emiraten: “Verraad van Palestijnse zaak”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Sheikh Mohammed Bin Zayed, kroonprins van Abu Dhabi.
AFP De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Sheikh Mohammed Bin Zayed, kroonprins van Abu Dhabi.
Israël schort de annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever voorlopig op. Dat besluit is onderdeel van een akkoord met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Beide landen hebben ook afgesproken de diplomatieke banden te normaliseren. Volgens de Palestijnen dient het akkoord de Palestijnse zaak echter niet. Ze roepen op tot een spoedbijeenkomst van Arabische Liga en roepen ook hun ambassadeur terug uit Abu Dhabi.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het akkoord is het resultaat van lange gesprekken tussen Israël en de VAE, die op aandrang van de VS werden opgevoerd. Tijdens een telefoongesprek tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de kroonprins van Abu Dhabi Sheikh Mohammed Bin Zayed en de Amerikaanse president Trump werd vandaag een overeenkomst afgesloten. De overeenkomst krijgt de naam “Abrahamakkoord”.

In een gezamenlijke verklaring delen de drie landen mee dat er een “akkoord is bereikt over de volledige normalisering van de relaties tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”. “Deze historische diplomatieke doorbraak zal de vrede in het Midden-Oosten bevorderen en is het bewijs van de gewaagde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een nieuwe weg uit te stippelen die het grote potentieel van de regio zal ontsluiten", luidt het in de verklaring. “Als gevolg van deze diplomatieke doorbraak en op vraag van president Trump met de steun van de Verenigde Arabische Emiraten zal Israël de verklaring van soevereiniteit opschorten” over regio’s in de Westelijke Jordaanoever, luidt het verder.

De VAE is daarmee de eerste golfstaat die diplomatieke banden heeft met Israel, en het derde Arabische land, na Egypte en Jordanië. De landen zijn al lange tijd met elkaar in gesprek. 
“Vandaag begint een nieuw tijdperk voor de relaties tussen Israël en de Arabische wereld”, zo zei Netanyahu in een toespraak die op tv te volgen was. Het akkoord biedt “een opening richting vrede in de regio”, zo liet hij ook verstaan.

“Uitgestelde” plannen, maar niet “opgegeven" 

Maar tegelijkertijd benadrukte hij dat de plannen voor de annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever worden “uitgesteld”, maar niet worden “opgegeven”. “Er is geen aanpassing van mijn plan om de Israëlische soevereiniteit in samenspraak met de VS uit te breiden”, zo klonk het.

Hoe lang de plannen in de ijskast verdwijnen, werd niet meegedeeld. De Israëlische premier benadrukte wel dat een annexatie zonder steun van de VS het nederzettingenproject ernstig zou kunnen schaden.

Verdere gesprekken

Delegaties uit Israël en de Emiraten gaan in de loop van de volgende weken om de tafel zitten. Er moeten dan afspraken worden gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals toerisme, vliegverkeer, veiligheid, telecommunicatie en de opening van ambassades op elkaars grondgebied.

Abu Dhabi’s kroonprins, sjeik Mohammed Bin Zayed bevestigt op Twitter dat Israel de annexaties opschort. Ron Dermer, de ambassadeur voor Israël in Washington, noemt het “een geweldige dag voor vrede”.

Het akkoord is ook goed nieuws voor Trump, die daarmee een belangrijke internationale diplomatieke verwezenlijking op zijn palmares krijgt in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Het akkoord zal binnen nu en ongeveer drie weken in het Witte Huis worden ondertekend door Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed ben Zayed. Dat heeft Trump donderdag gezegd. “Ik kijk ernaar uit om hen zeer binnenkort te verwelkomen in het Witte Huis voor de formele ondertekening van de overeenkomst. Dat zal waarschijnlijk in de komende drie weken gebeuren. Ze zullen naar Washington komen”, aldus de Amerikaanse president.

Geen verdienste voor Palestijnse zaak

Het vredesakkoord wordt echter “verworpen en veroordeeld” door Hamas, de extremistische organisatie die de plak zwaait op de Gazastrook. De Emiraten dienen hiermee de Palestijnse zaak niet, en geven “een blanco cheque” voor een vervolg van de Israëlische bezetting, zegt Hamas-woordvoerder Hazem Qasem.

Ook bij de als gematigder bekendstaande PLO wordt het akkoord niet op applaus onthaald. “Verleen ons alsjeblieft geen gunst”, zegt een van de toplui van de PLO, Hanan Ashrawi, op Twitter. “Wij zijn niemands vijgeblad.”

De Emiraten halen aan dat het akkoord er kwam om te voorkomen dat de Palestijnen geen eigen staat kunnen stichten. Een van de bepalingen is dat Israël ervan afziet om de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. 

De Palestijnse Autoriteit spreekt in een mededeling van “verraad van Jeruzalem en van de Palestijnse zaak”. Ze zien in de deal tussen Israël en de VAE een feitelijke erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. De “schandelijke verklaring” moet dan ook onmiddellijk worden ingetrokken, klinkt het.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, zegt ook dat de Palestijnse ambassadeur in de Emiraten onmiddellijk wordt teruggeroepen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Hamerlijnck

  Over 50 jaar spreken we verder. Bij vrede hebben ook Palestijnen héél veel te winnen. Maak dat mogelijk en zet hun fanatiekelingen op hun knieën in de hoek.

 • eric van steenbrugghe

  Jurgen vermaut, sheik Mohammed mag je niet onderschatten. Hij heeft veel invloed in onder andere KSA. Sommigen zeggen zelfs dat hij ook daar zelfs de touwtjes in handen heeft.

 • jos de klinker

  netanyahu? Waar zijn de palestijnen? Mr ben zayed voor u cadeau's weggeeft...zorg dat iedereen aan tafel zit. Nieuwe verkiezingen en palestijnse vertegenwoordigers. Het verbaast mij dat mr. Ben Zayed geen afstand neemt van iemand als Netanyahu Die goed overeenkomt met dictators in Egypte en wordt beschuldigd van allerlei transgressie's. Zolang die kerel daar nog rondloopt nééén. Drie staten. Israel,palestina,Jerusalem! Deze kerel heeft decennia de tijd gehad om vrede tot stand te brengen.

 • Jean Petermans

  Gek toch dat die " overeenkomst" net enkele maanden vóór de Amerikaanse verkiezingen komt,

 • tom doumer

  Eindelijk zeer goed nieuws, het maakt me blij en ben eindelijk gerust gesteld. Bravo...