Palestijnen dienen woensdag ontwerpresolutie in bij VN

Benjamin Netanyahu
REUTERS Benjamin Netanyahu
De Palestijnen zullen woensdag bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een ontwerpresolutie indienen die een einde zou moeten maken aan de Israëlische bezetting. Dat heeft een leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zondag gemeld. De ontwerpresolutie dreigt niettemin op een Amerikaans veto te zullen stuiten aangezien Washington zich systematisch verzet tegen elk initiatief van de Palestijnen om via de VN de erkenning van een Palestijnse staat te bekomen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken wil voorlopig niet reageren op de aankondiging van de Palestijnen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag in Rome een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Netanyahu wees zondag nog resoluut een terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever en uit Oost-Jeruzalem binnen dit en twee jaar van de hand.

Indien de ontwerpresolutie er niet komt, wil de Palestijnse Autoriteit het lidmaatschap aanvragen bij diverse internationale organisaties, zoals bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof. Op die manier hopen de Palestijnen juridische stappen te kunnen ondernemen tegen Israëlische verantwoordelijken, na drie verscheurende oorlogen in de Gazastrook van de afgelopen zes jaar.