Opnieuw gewonden bij steekpartijen in Israël

De politie sluit de straat af waar een Palestijnse verdachte van een steekpartij werd neergeschoten.
REUTERS De politie sluit de straat af waar een Palestijnse verdachte van een steekpartij werd neergeschoten.
Een Israëlische soldaat heeft in het centrum van Tel Aviv een Palestijn doodgeschoten die op de vlucht was geslagen nadat hij eerder een soldate en vier andere mensen had neergestoken met een schroevendraaier. Dat meldt de politie. Ook in Jeruzalem en bij de kolonie van Kiryat Arba werden Israëli's neergestoken.

De man stak eerst een vrouwelijke militair met een schroevendraaier. Op zijn vlucht stak hij nog vier anderen. Een militair achtervolgde de man en schoot hem dood.

Deze namiddag werd een andere Israëlische burger neergestoken bij de kolonie van Kiryat Arba, ten westen van Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Israëlische leger. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De dader is voortvluchtig.
 
Eerder op de dag raakte een Israëli zwaargewond na een aanval met een mes in Jeruzalem. De dader werd opgepakt, zo meldt de politie. "Een Arabische terrorist heeft een 25-jarige Israëli neergestoken in Jeruzalem. De dader, een 15-jarige Palestijn uit het vluchtelingenkamp van Chouafat, in Oost-Jeruzalem, werd ter plaatse opgepakt", luidt het. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Toenemende spanningen

De laatste tijd zijn de spanningen tussen joden en Palestijnen opnieuw hoog opgelopen. Sinds zaterdag gebeurden er nog drie andere steekpartijen. Toen stak een jonge Palestijn een Israëlische soldaat en een rabbijn dood in de Oude Stad, in Oost-Jeruzalem. Hij werd door de politie neergeschoten. In West-Jeruzalem was er de dag nadien opnieuw een aanval met een mes. Een Palestijn verwondde een Israëli. Ook hij werd door de ordediensten doodgeschoten.

Gisteren verwondde een Palestijnse vrouw een joodse man met een mes in de Oude Stad. De man slaagde erin een wapen te trekken en de vrouw neer te schieten. Ze is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft door de oplopende spanningen zijn bezoek aan Duitsland uitgesteld. Hij riep de Israëliërs bovendien op om extreem alert te zijn en koelbloedig te reageren op het geweld. Donderdag riep hij politici van zijn rechtse coalitie op om de Tempelberg een tijdje niet meer te bezoeken om de gemoederen te bedaren.