Netanyahu schiet Frans vredesinitiatief meteen af: "Israël aanvaardt geen internationale dictaten"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
REUTERS De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Daags voordat de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius Israël en de bezette Palestijnse gebieden bezoekt met het oog op het herlanceren van het "vredesproces", heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu meteen koud water over het initiatief gegoten. De rechtse premier waarschuwde dat Israël "geen internationale dictaten" aanvaardt.

Het vredesproces, dat eigenlijk al sinds Oslo ter plaatse trappelt, ligt sinds een jaar volledig stil. Volgens de Likoed-voorman kan de Israëlisch-Palestijnse kwestie "enkel via bilateraal overleg" een oplossing krijgen. Probleem is echter dat Tel Aviv bij de Palestijnen geen partner voor gesprekken ontwaart.

Bij zijn blitzbezoek stelt Fabius beide partijen een ontwerptekst van een resolutie voor die aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorgelegd moet worden. De tekst voorziet in de creatie van een onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967, en in veiligheidsgaranties voor Israël. Frankrijk blijft aldus geloven in de tweestatenoplossing. Fabius zal gesprekken voeren met Netanyahu, de Palestijnse "president" Mahmud Abbas en het Israëlische staatshoofd Reuven Rivlin.

De Franse Assemblée heeft in december reeds "een" Palestijnse staat erkend, maar dat besluit is niet bindend voor de Franse regering. Komt er binnen de 18 maanden geen onderhandelde oplossing uit de bus, dan zal Frankrijk "Palestina" ook officieel erkennen.

Een van de grootste hindernissen voor het overleg is de gestage verdere Israëlische kolonisering van bezet gebied. Zelf zwaait Israël steevast met een "veel groter gevaar": (een nucleair akkoord met) Iran. Israël is al decennia de enige nucleaire macht in het Midden-Oosten en wil niet dat aan deze status quo getornd wordt.

Laurent Fabius (L) met Mahmud Abbas (R).
REUTERS Laurent Fabius (L) met Mahmud Abbas (R).