Netanyahu's "Iraanse bom" bestaat niet, zegt eigen veiligheidsdienst

Netanyahu bij zijn befaamde speech voor de VN in 2012.
REUTERS Netanyahu bij zijn befaamde speech voor de VN in 2012.
Toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in 2012 de VN-assemblee via een rudimentaire bordkartonnen tekening ervan probeerde te overtuigen dat Iran aan een kernwapen werkt en binnen het jaar over "de bom" zou beschikken, ging hij tegen de conclusies van zijn eigen geheime dienst, de Mossad, in. Dat blijkt uit dusver geheime documenten die vandaag door de Britse krant The Guardian en de Qatarese nieuwszender al-Jazeera werden gepubliceerd.

De documenten betreffen kabelberichten tussen de Zuid-Afrikaanse geheime diensten en hun collega's in, onder andere, Israël (Mossad), de VS (CIA) en Groot-Brittannië (MI6). De berichten bestrijken de periode tussen 2006 en december 2014.

In zijn apocalyptische waarschuwing voor de VN had Netanyahu gezegd zich te baseren op informatie van de nucleaire waakhond van de VN, het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie IAEA. Volgens de Likoed-voorman zou uit die info blijken dat Teheran "ten laatste in juni 2013" over een atoombom zou beschikken.

The Guardian schrijft dat een en ander de diepe kloof weergeeft tussen de door (de) Israëlische politici gebezigde retoriek en de analyse van de inlichtingendiensten. Een door de krant geïnterviewde hoge Israëlische functionarissen zei "geen verschil" te zien tussen beide standpunten.

Het bericht van de twee media lijkt bijzonder goed getimed: Netanyahu is uitgenodigd om op 3 maart voor het VS-Congres een toespraak te houden, die hoofdzakelijk over het "Iraanse nucleaire gevaar" zal gaan. Later die maand zijn er ook verkiezingen in de Joodse staat. Netanyahu is als de dood dat de Amerikaanse bondgenoot en zijn partners van de P5+1 tot een akkoord met Iran zouden komen. Zondag had de rechtse politicus zich nog maar eens beklaagd over het "moordende terrorisme" van Iran en de vermeende lankmoedigheid daar tegenover van de internationale gemeenschap.