Netanyahu: "Palestijnen wilden einde van vredesgesprekken met Israël"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
REUTERS De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De vredesgesprekken tussen Israëliers en Palestijnen zijn eerder dit jaar mislukt "omdat de Palestijnen er een einde aan wilden maken", heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu vandaag gezegd.

De Palestijnse leiders "zijn simpelweg niet bereid om hun verantwoordelijkheid te nemen over het geweld" van hun eigen volk, aldus nog de eerste minister in een toespraak tijdens het Saban Forum over het Midden-Oosten, georganiseerd door de Brookings Institution in Washington. Nog volgens de premier heeft zijn land een sleutelrol gespeeld in het vermijden van een slecht akkoord in de nucleaire onderhandelingen met Iran.

Netanyahu waarschuwde ervoor dat in een vredesakkoord met de Palestijnen de aanwezigheid "op lange termijn" van het Israëlische leger in de regio vermeld moet worden.
    
"Onze stem en onze zorgen hebben een beslissende rol gespeeld in het vermijden van een slecht akkoord", beklemtoonde Netanyahu. Zo'n akkoord had "Iran echt toegelaten bijna een nucleaire macht te worden". Israël heeft al meermaals kritiek geuit op de pogingen van de zogenaamde 5+1-groep (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) om tot een akkoord te komen met Teheran over het controversiële nucleaire programma. Tel Aviv beschuldigt de Amerikaanse president Barack Obama onder meer van naïviteit ten opzichte van de Iraanse president. Die 5+1-groep heeft nog geen slotakkoord getroffen, maar heeft zich tot 30 juni 2015 tijd gegeven.
    
Het Saban Forum is een jaarlijkse afspraak voor Amerikaanse en Israëlische politici en experts.
    
Onlangs ontsloeg Netanyahu twee ministers uit zijn regering, en riep vervolgens op tot vervroegde verkiezingen. Bedoeling daarvan zou zijn om een nog rechtsere regering samen te kunnen stellen. Zondag liet hij verstaan te hopen op "grote en hernieuwde steun" voor een regering die "de Joodse staat in deze moeilijke tijden kan beschermen".