Netanyahu kan voortaan zonder regeringssteun oorlog aanzeggen

De Israëlische premier Netanyahu kan voortaan in "uitzonderlijke gevallen" zonder goedkeuring van de voltallige regering ten oorlog trekken.
reuters De Israëlische premier Netanyahu kan voortaan in "uitzonderlijke gevallen" zonder goedkeuring van de voltallige regering ten oorlog trekken.
Het Israëlische parlement heeft een amendement aan de grondwet goedgekeurd dat de premier en de minister van Defensie in "uitzonderlijke gevallen" de macht geeft om zonder voorafgaande goedkeuring van de voltallige regering ten oorlog te trekken. De hervorming komt er in een klimaat van toegenomen spanningen met sommige buurlanden van Israël.

Het amendement werd gisteren goedgekeurd met 62 stemmen tegen 41 en bepaalt dat voortaan niet langer de hele regering, maar wel een beperkte "veiligheidsministerraad" waartoe 11 van de huidige 22 ministers van de regering van premier Benjamin Netanyahu behoren, kan besluiten om in oorlog te treden. 

Uitzondering

Ze voorziet echter ook een uitzondering waardoor "in extreme omstandigheden" de premier en de minister van Defensie dat op eigen houtje kunnen beslissen.

Het initiatief voor het amendement kwam van minister van Justitie Ayelet Shaked. Volgens haar was dat nodig "gezien de huidige veiligheidssituatie". Er is opnieuw toegenomen spanning en oplopend geweld met de Palestijnen, sinds op 30 maart betogingen uitbraken aan de grens in de Gazastrook. 

Daarnaast worden aan Israël ook bombardementen toegeschreven op Iraanse doelwitten in Syrië.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Apatride

  een Kosher versie van Erdogan aan het worden.

 • Daan Roos

  Moest hij niet naar de gevangenis wegens verduistering? En Bont een regering die het bevel geeft aan soldaten om met oorlogsmunitie! te schieten op betogers, met tal van doden en zwaar gewonden als gevolg, keur ik ten zeerste af. Indien een ander land zoiets zou doen, stond de hele wereld op zijn kop!

 • Cédric Nuyts

  Didier VandeVyver inderdaad dat kan toch dat deze oorlogsmisdadiger die duidelijk niet goed in zijn hoofd is en bovendien kernwapens heeft dit soort van vrijheid kan hebben

 • walter Bogaerts

  Goed zo.

 • Didier VandeVyver

  massamoordenaar wordt dictator