Met Belgisch geld gebouwde school in Palestina genoemd naar terroriste

Dalal Mughrabi was een Palestijnse militante die in 1978 betrokken was bij een dodelijke aanslag in de buurt van het Israëlische Tel Aviv.
Twitter Dalal Mughrabi was een Palestijnse militante die in 1978 betrokken was bij een dodelijke aanslag in de buurt van het Israëlische Tel Aviv.
Een Palestijnse meisjesschool die gebouwd werd met Belgisch ontwikkelingsgeld, kreeg de naam van een Palestijnse terroriste. Als reactie schort de Belgische regering alle financiële steun op voor schoolprojecten in de Palestijnse gebieden. Dat melden verschillende media.

In 2013 werd met Belgisch geld de gloednieuwe 'Beit Awwa Basic Girls School' gebouwd op de Westelijke Jordaanoever. Ondertussen werd die naam echter aangepast naar 'Dalal Mughrabi Elementary School', zonder dat ons land op de hoogte werd gebracht. Mughrabi was een Palestijnse militante die in 1978 betrokken was bij een dodelijke aanslag in de buurt van het Israëlische Tel Aviv.

Het zint ons land niet dat een schooltje dat met Belgisch belastinggeld is gebouwd, naar een terroriste is genoemd. "De Belgische regering veroordeelt ondubbelzinnig elke verheerlijking van terroristische aanslagen", klinkt het op de kabinetten van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). "België zal niet toelaten dat het op welke wijze ook vereenzelvigd wordt met namen van terroristen."

Buitenlandse Zaken heeft intussen contact opgenomen met de Palestijnse Autoriteit en wacht op "een formele reactie". Intussen heeft onze regering projecten met betrekking tot de bouw van Palestijnse scholen - ter waarde van 3,3 miljoen euro - opgeschort.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jos beverke

  Een naam geven aan een school is één iets,.maar de handboeken die in Palestijnse scholen gebruikt worden (en betaald met ontwikkelings hulp geld)dat is wat anders .De censuur druipt er zo af!

 • raf stevens

  Heb bedenkingen bij die steun aan Palestina, los van de politieke inhoud ;kinderen leren lezen en schrijven is o k,maar Palestina is een kunstmatig armlastig land geworden dat onderhouden wordt door het Westen, heeft nauwelijks economie, groeit demografisch enorm en biedt geen toekomst aan jonge mensen. een schooltje min of meer zal daar niet bij helpen, helaas.

 • JAN krommentak

  En welke lessen worden daar gegeven ? en 3,3 miljoen voor een schoolgebouw ? waren volledig geïnstalleerde containers die men ook hier gebruikt nota bene geen beter alternatief en veel goedkoper !

 • Ronny Vansteelandt

  Intussen zitten onze kinderen hier in slecht verwarmde containers en bouwvallige scholen. Als ze al plaats vinden.

 • Roger Deprez

  Dat is nog maar het topje van de ijsberg, België geeft zo een 10 miljard uit aan allerhande zaken in het buitenland, dat wij onder een zeer hoge belasting druk leven is niet zo belangrijk voor de regeringen van afgelopen 30 jaar. Wij hebben zelf nood aan school gebouwen,sporthallen,betere wegen en zeker fiets paden,maar het komt er op neer dat de heren zich kunnen profileren en dat is belangrijk.