Man slaat in Amsterdam ruiten Israëlisch restaurant aan diggelen

Stad extra alert na toespraak Trump

AT5
 Een man heeft vanochtend met een houten knuppel de ruiten ingeslagen van een Israëlisch kosjer restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. "De dader had een Palestijnse vlag bij zich", zegt eigenaar Sami Bar-on van restaurant Ha Carmel. "En hij ging zelfs door toen de politie kwam." De vernieling komt een dag nadat Amerikaans president Donald Trump Jeruzalem erkende als als hoofdstad van Israël. 

Het restaurant gaat normaal gesproken om 13.00 uur open. Bar-on werd gewaarschuwd door een buurman. De man die de ruiten ingooide riep 'Allah Akbar'. Op beelden van  de regionale tv-zender AT5 is de vernieling te zien. 

Middelvinger

Bar-on is van plan vandaag nog de ruiten te laten maken en gewoon open te gaan. ,"Als ik erbij was geweest, was het hij of ik, ik laat me niet wegjagen," zegt Bar-on. De restauranthouder zegt het wel gewend te zijn dat er middelvingers worden opgestoken of dat er tegen de ruiten wordt gespuugd. "Maar in de 20 jaar dat het restaurant hier zit, is dit nog nooit gebeurd."

Aan extra bescherming denkt hij nog niet. "Ik woon in Nederland. Waarom moet ik mij beschermen? Nogmaals: als ik erbij was geweest, was de dader eraan gegaan of ik. Maar ik laat me niet verjagen.''

Volgens de politie is de aangehouden persoon een 29-jarige man die in Nederland verblijft. Bij de aanhouding werd pepperspray gebruikt.

Signaal

Amsterdam is sinds de Jeruzalem-erkenning van Trump extra alert. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dit vandaag toen hij voor het eerst aanwezig was bij de gemeenteraad. Van Aartsen reageerde op vragen over het incident bij restaurant Ha carmel. "We zullen alert zijn op ontwikkelingen in de komende periode."

De waarnemend burgemeester zei dat de politie snel heeft gehandeld. "Hopelijk is dat voor de joodse gemeenschap een signaal om te zien hoe alert de politie is." Van Aartsen heeft het inslaan van de ruiten besproken met opperrabbijn Binyomin Jacobs en zijn medeleven uitgesproken tegenover de joodse gemeenschap. Over het motief van de man is volgens Van Aartsen nog niets bekend.

De PVV, de partij van Geert Wilders, noemt het incident een 'antisemitische terreuractie' die zwaar moet worden bestraft. De partij heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De PVV wil dat de dader voor terrorisme wordt vervolgd en het land wordt uitgezet.

Ook de gereformeerde SGP heeft gereageerd. Fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het voorval afschuwelijk. "Antisemitisme moet zonder pardon worden aangepakt. Politieke smoesjes voor jodenhaat en geweld zijn onacceptabel," twittert hij.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maeng Saab

  Allez, de schuld afschuiven op Trump is gemakkelijk hé. Ik kan zo morgen mensen in elkaar slaan en vernielingen doen en de schuld dan ook op Trump of op de Palestijnen of de Spa of het vaticaan of gelijk wie steken zeker ? Als ik iemand verkracht is het dan ook de schuld van Hollywood of het slachtoffer dan ? Heeft niets met Trump te maken, deze vernieling, en alles met die dader zelf.

 • Pedro Gonzalez

  Och, hij staat al terug op straat. Voor dergelijke feiten mag de politie hem hoogstens 6 uur vasthouden.

 • Diane Bernaerts

  richard Siegfried: dus de Arabieren moeten hun zelfgemaakte raketjes (die gelukkig nooit doel treffen) en hun stenen neerleggen, en dan leggen de Israëli's hun kernwapens en fosfor- en clusterbommen neer? Lijkt me een mooie deal! :)

 • sylvain vlerick

  en daar zijn de trump bashers weer op post haha , nu nog wachten op die voor het nva bashen lol

 • Marcq Adriaens

  Trumpy, dat komt er van en ik denk dat er nog veel meer zal volgen.