Kritisch rapport over wooncrisis brengt Netanyahu in nauwe schoentjes

Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu.
REUTERS Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu.
Drie weken voor de parlementsverkiezingen in Israël heeft een kritisch rapport over de wooncrisis in het land premier Benjamin Netanyahu in nauwe schoentjes gebracht. Netanyahu krijgt in het document van staatscontroleur Joseph Shapira het verwijt dat zijn regering geen oplossing heeft gevonden om de galopperende woningprijzen af te remmen.

In het rapport staat dat de woningprijzen in Israël in de periode tussen 2008 en 2013 met liefst 55 procent stegen. De huurprijzen gingen met 30 procent de hoogte in. Netanyahu is aan de macht sinds 2009. "De tendens van de stijgende woningprijzen houdt aan en de wooncrisis wordt niet opgelost", luidt het. De behoefte aan een passende woning is nochtans een "fundamenteel sociaal recht", merkt Shapira op.

Een doorsneewoning in Tel Aviv kostte eind vorig jaar zo'n 2,4 miljoen shekel, omgerekend 570.000 euro, zo blijkt uit gegevens van het Centrale Bureau voor de Statistiek. De huurprijs ligt gemiddeld op ongeveer 5.746 shekel, of 1.305 euro. Een gemiddeld maandloon in Israël bedraagt 9.106 shekel, of 2.070 euro.

De parlementsverkiezingen vinden plaats op 17 maart. Netanyahu hoopt op een vierde ambtstermijn. Zijn campagne zit echter in woelig vaarwater. Het verwijt luidt onder meer dat 'Bibi' en zijn vrouw er op kosten van de belastingbetaler een verkwistende levensstijl op nahouden.

Likoed zou de publicatie van het rapport over de wooncrisis trouwens tevergeefs over de verkiezingen heen hebben proberen tillen. Het document speelt de tegenstanders van Netanyahu immers in de kaart, luidde de argumentatie. Volgens Shapira, van wie één van de belangrijkste taken is toe te zien op het gebruik van publieke fondsen, mag "het werk van een staatscontroleur echter niet worden beïnvloed door een politieke kalender."

Protesten

De Zionistische Unie, een alliantie van de Arbeidspartij en Hatnuah en in die hoedanigheid de voornaamste uitdager van de rechtse Likoedpartij van Netanyahu, wil het debat tijdens de verkiezingscampagne in de richting van het thema "sociale ongelijkheid" sturen.

De hoge kosten voor wonen en levensonderhoud waren in 2011 aanleiding voor de grootste sociale protesten in de geschiedenis van Israël. Maandenlang kwamen burgers op straat en eisten meer sociale rechtvaardigheid. Veranderingen aan het woonbeleid kwamen er echter niet.