Kritiek Israël op aanstelling VN-experts

Israël heeft kritiek geuit op de aanstelling door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) van drie experts die de raid op het Free Gaza-scheepskonvooi moeten onderzoeken. Bij die operatie op 31 mei vielen negen slachtoffers.

De Mensenrechtenraad van de VN wees vrijdag drie experts aan. Zij moeten in september hun verslag over de aanval op het scheepskonvooi presenteren. Voor Turkije en de Palestijnse autoriteiten gaat het initiatief niet ver genoeg. Zij eisen een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie.
 
"De expertenmissie heeft niet als doel de waarheid te achterhalen, maar moet voldoening schenken aan de niet-democratische landen die de Mensenrechtenraad controleren en die een automatische anti-Israëlische meerderheid vormen", zegt een hoge Israëlische verantwoordelijke anoniem.
 
Verder zegt de verantwoordelijke dat "de regering nog geen officieel standpunt ingenomen heeft over een eventuele weigering van de experten, maar het blijkt nu al dat het initiatief prematuur is omdat onze eigen onderzoekscommissie (die midden-juni gevormd werd, nvdr) reeds actief is". (belga/kve)