Knesset tegen recht op terugkeer Palestijnse vluchtelingen

Een meerderheid van de Israëlische parlementsleden heeft zich vandaag uitgesproken tegen het recht op terugkeer voor de Palestijnse vluchtelingen. Een petitie met die strekking, getekend door 73 van de 120 leden van de Knesset, werd aan premier Ehud Olmert overhandigd.

Vredesproces mat gezet
De petitie was een initiatief van de havik Israël Katz, lid van de radicaal-conservatieve Likoedpartij. Onder de ondertekenaars waren zowel leden van de regeringscoalitie, onder wie acht ministers, als van de oppositie. Met dit besluit, dat indruist tegen een van de kerneisen van de Palestijnen (en de Arabieren), wordt het zogenaamde "vredesproces" mat gezet.

Geen concessies
In de petitie wordt Olmert opgeroepen geen concessies te doen inzake het recht op terugkeer van alle Palestijnen en hun afstammelingen die bij de naqba (ramp) van 1948, de stichting van de staat Israël, uit hun woningen werden verdreven. Over deze zaak, aldus nog de tekst, mag noch publiekelijk noch in het geheim onderhandeld worden.

Meer dan vier miljoen Palestijnen
Israëlische leiders, onder wie ook Olmert, wijzen deze Palestijnse eis af met het argument dat het aantal in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever of in buurlanden wonende Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen de voorbije zestig jaar is verviervoudigd tot meer dan vier miljoen. Hun (her)opname in wat Israël nu als Israëlisch gebied beschouwt, zou het demografisch overwicht van de joodse bevolking dusdanig verstoren dat de joodse staat een Palestijnse meerderheid zou hebben.

Israël wil dat knelpunt oplossen door de overgrote meerderheid van die vluchtelingen in het reeds overbevolkte Gaza en het immer krimpende Palestijnse gedeelte van de Westbank onder te brengen. (belga/lb)