Kamer brengt Belgische erkenning Palestijnse staat dichterbij

BELGA
De Kamer heeft een resolutie goedgekeurd die de erkenning van Palestina door ons land een stap dichterbij brengt, na een meer dan drie uur durend debat. De resolutie moet de erkenning van een Palestijnse Staat mogelijk maken "op het ogenblik dat het meest geschikt wordt geacht". De oppositiepartijen stemden tegen, de meeste vonden het voorstel niet ver genoeg gaan.

Het Israëlisch-Palestijns conflict staat opnieuw bovenaan de agenda sinds de Gaza-crisis van vorige zomer. Zweden erkende eind vorig jaar als eerste Europees land Palestina als een officiële staat. Andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, stemden dan weer niet-bindende resoluties waarin ze hun regeringen opriepen dezelfde stap te zetten.

Een resolutie is er nu ook in ons land, al is ze wel van een andere orde. De erkenning, een tekst van meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld, is namelijk afhankelijk van de evolutie van vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina. Ook een volwaardige Palestijnse regering met gezag over het hele Palestijnse grondgebied is voor de resolutie een noodzaak. Ze zou deel uitmaken van het vredesproces, en niet "een snoepje op het einde" daarvan.

Linkse oppositie wil onvoorwaardelijke erkenning

Dat alles betekent dus dat de medewerking van de Israëlische regering nodig is. En net daar wringt het schoentje voor oppositiepartijen sp.a en Groen. Zij wilden een stuk verder gaan en Palestina meteen en onvoorwaardelijk erkennen binnen de grenzen van die van 1967, toen de Zesdaagse Oorlog begon, aangezien de voorwaarden volgens hen niet haalbaar zijn. Ook de PS en het cdH vonden de resolutie, ingediend door de meerderheidspartijen, niet ver genoeg gaan.

De resolutie werd meerderheid (75 stemmen van N-VA, CD&V, Open Vld en MR) tegen oppositie (52 stemmen van PS, sp.a, cdH, Ecolo-Groen, PVDA, FDF en PP) goedgekeurd. Er waren 2 onthoudingen van Vlaams Belang.

Voor alle duidelijkheid: de erkenning van de Palestijnse staat is nog niet voor morgen. Een resolutie is enkel een oproep van het parlement aan de regering om een bepaalde beleidsdaad te stellen.