Joodse organisaties vragen erkenning Palestijnse staat

REUTERS
Het netwerk van Europese Joden voor een Rechtvaardige Vrede heeft een oproep gelanceerd voor de erkenning van de Palestijnse staat.

In een gepubliceerde mededeling bekritiseert het netwerk de "agressie tegen Gaza tijdens de zomer van 2014", de "de facto annexatie van de Jordaanvallei" op de Westelijke Jordaanoever en "de provocaties in Oost-Jeruzalem". "De Israëlische bezetting is immoreel en illegaal en brengt joden over heel de wereld in gevaar", klinkt het.

Volgens de verenigingen dragen de Europese regeringen en de Europese Unie "een zware verantwoordelijkheid". Ze wijzen erop dat een derde van de Israëlische export naar Europa gaat. "Toch heeft de Europese Unie nooit geprobeerd om haar gewicht in de schaal te werpen en Israël te dwingen om een einde te maken aan de bezetting."

Volgens het netwerk moet Europa het associatie-akkoord met Israël opschorten tot het land zich schikt naar het internationale recht en de resoluties van de Verenigde Naties. Ze dringen ook aan op de erkenning van Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 met inbegrip van Oost-Jeruzalem.

Het netwerk van Europese Joden voor een Rechtvaardige Vrede is in 2002 opgericht in Amsterdam. Het telt elf joodse groeperingen, waaronder de Unie van Progressieve Joden in België.