Israëlische veiligheidsdienst dringt Palestijns hospitaal binnen en schiet man dood

Een veiligheidsagent van het ziekenhuis op de plaats waar een 27-jarige Palestijn werd doodgeschoten door Israëlische undercoveragenten.
EPA Een veiligheidsagent van het ziekenhuis op de plaats waar een 27-jarige Palestijn werd doodgeschoten door Israëlische undercoveragenten.
Vandaag vielen undercoveragenten een ziekenhuis binnen op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens een poging om een verdachte van een steekpartij op te pakken, schoten ze een andere Palestijnse man dood. Volgens het leger was het de bedoeling om de 27-jarige Azzam al-Shalalda te arresteren. Die wordt ervan verdacht twee weken eerder een Israëliër te hebben neergestoken.

Volgens Jehad Shawar, de directeur van het ziekenhuis in Hebron, arriveerden zo'n 20 tot 30 mannen omstreeks 3 uur 's ochtends met twee minibusjes aan het ziekenhuis. Ze hadden iemand in een rolstoel bij zich die deed alsof ze zwanger was. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien hoe een grote groep mannen, gewapend met pistolen en geweren door de gangen loopt en het personeel beveelt aan de kant te gaan.

"Ze hielden het personeel onder schot en stormden de kamer van Shalalda binnen," aldus Shawar. Shalalda's broer Bilal, die aanwezig was in de kamer, zei dat hij door de Israëlische agenten aan het bed werd vastgebonden. Shalalda's neef Abdallah, die uit de badkamer kwam, werd doodgeschoten toen hij plots de kamer binnenkwam.

"Toen zijn neef uit de badkamer kwam, vuurden ze vijf kogels af, één kogel in het hoofd, één in de borstkas en drie in het lichaam," vertelde de directeur aan een lokale radiozender. "Ze namen Azzam mee en plaatsen hem in de rolstoel waarmee ze de vrouw binnenbrachten. Ze verlieten de kamer en verboden iedereen om medische zorg te bieden aan de jonge man die op de grond lag."

Volgens de broer van Azzam, werd Azzam eerst op het hoofd geslagen vooraleer de agenten hem meenamen.

Golf van geweld

De Palestijnse minister van Volksgezondheid spreekt van een "executie". "De internationale gemeenschap moet tussenkomen om onze mensen te beschermen tegen de Israëlische moordmachine," zei hij.  

Shin Bet, de Israëlische veiligheidsdienst, gaf achteraf een verklaring vrij waarin het zei dat Israël niet zal toestaan dat terroristen zich eender waar verbergen. Het leger beweert dat Azzam al-Shalalda vorige maand een Israëliër had neergestoken. Het slachtoffer vuurde nog een kogel af op al-Shalalda, maar die wist te ontkomen. Volgens een militaire woordvoerder maken al-Shalalda en zijn familie deel uit van de islamitische verzetsbeweging Hamas.  

Israël voert op regelmatige basis undercoveroperaties uit in de bezette gebieden. Daarbij zetten ze speciale eenheden in die vloeiend Arabisch spreken en gekleed zijn als de lokale bevolking. Vorige maand vielen ze nog een ander hospitaal binnen.

Sinds 1 oktober werden al 76 Palestijnen doodgeschoten door de Israëlische veiligheidsdiensten. 44 van hen waren volgens het Israëlische leger terroristen. In diezelfde periode lieten 12 Israëliërs het leven bij aanvallen door Palestijnen.