Israëlische soldaten schieten met scherp op Palestijnse betogers: 170 gewonden

AFP
Bij nieuwe protesten aan de grens van de Gazastrook zijn vandaag tientallen Palestijnen gewond geraakt. Israëlische soldaten schoten met scherp en gebruikten traangas, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Voor de zesde vrijdag op rij waren Palestijnen op straat gekomen aan de grens van de Gazastrook. De omvang van het protest neemt wel af. Volgens Palestijnse schattingen waren er nog enkele honderden demonstranten aanwezig, terwijl aan de eerste protesten nog tienduizenden mensen deelnamen. 

Jongeren staken autobanden in brand nabij de grens om een rookgordijn te creëren als bescherming tegen de Israëlische scherpschutters aan de andere zijde.

REUTERS

Volgens het Palestijnse ministerie zijn vrijdag opnieuw veertig mensen gewond geraakt. 22 betogers werden geraakt door de kogels van het Israëlische leger, anderen hadden verzorging nodig omdat ze traangas hadden ingeademd.

De Israëlische troepen vuren traangas over het rookgordijn van de Palestijnse betogers heen.
REUTERS De Israëlische troepen vuren traangas over het rookgordijn van de Palestijnse betogers heen.

Sinds 30 maart houden de Palestijnen elke vrijdag een 'Mars van de terugkeer' aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Op die manier eisen ze het recht op terugkeer van de Palestijnen die bij de stichting van Israël in 1948 verdreven werden. Israël wil dat echter niet uit vrees een joodse meerderheid te verliezen. Daarnaast klagen de betogers ook aan dat Israël het gebied afsluit van de buitenwereld.

Het Israëlische leger vreest dat betogers de grensbewaking willen doorbreken en schiet daarom op iedereen die te dicht bij de grenszone komt. Daardoor zijn de voorbije weken al vijftig Palestijnen om het leven gekomen. Er vielen zowat 7.000 gewonden.

Betogers nadat ze getroffen werden door traangas.
REUTERS Betogers nadat ze getroffen werden door traangas.26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sharon Debeul

  Beste Pedro, de enige bevolkingsgroep die in Palestina van een minderheid naar een absolute meerderheid is geëvolueerd zijn de Joden van Europese en Russische afkomst, die naar Palestina zijn getrokken om er een eigen staat te bemachtigen. De Palestijnen zijn niet de nieuwkomers dus en dus is hun recht op terugkeer naar hun huizen en grond hun volste recht. U verteld dus ronduit leugens over de kwestie,terwijl iedereen wel goed weet dat de Joden naar dat land zijn getrokken.

 • Harry Vermeulen

  Tijd dat ze die Palestijnen opruimen. Horen daar niet thuis. Mss naar Syrië sturen ?

 • Pedro Gonzalez

  Paul Corvair. Wie straft Israël? De VN ? Toe maar.

 • Bernaerts Diane

  Chantal: dus als het je goed uitkomt, is de Koran plots de Waarheid en niets dan de waarheid? NOOIT heeft ook maar één volk een land dat hen niet toebehoorde mogen opeisen op basis van een tekst in een heilig boekje, en dat zal ook nooit meer gebeuren! En Pedro: het feit dat hun god dat land zogezegd aan hen "beloofd" heeft en dat dat ook de énige basis vormt van hun claim op dat land, bewijst genoeg dat het àlles te maken heeft met religie!

 • Pedro Gonzalez

  Paul Corvair. Een schurkenstaat omdat het zich verdedigt tegen haar naaste buren die haar van de wereldkaart wensen? Vreemde redenering vind ik