Israëlische politieagenten beschuldigd van buitensporig geweld tegen Arabische landgenoot

De Israëlische media hebben gisteren een amateurvideo gepubliceerd waarin te zien is hoe een supermarktbediende, een Israëliër van Arabische origine, hardhandig aangepakt wordt door de politie in Tel Aviv. Volgens getuigen ging het om bui­ten­pro­por­ti­o­neel geweld.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien. Zijn tanden vlogen in de lucht. De Arabier werd kapotgemaakt", zo schreef getuige Erez Krispin op zijn Facebookpagina. Volgens Krispin bevond de werknemer van de supermarkt zich buiten aan de supermarkt, toen een man in burgerkleding hem om zijn identiteitspapieren vroeg. De werknemer legde uit dat die nog binnen lagen en vroeg de man op zijn beurt om zich te identificeren. "Hij was nauwelijks uitgepraat of hij kreeg harde klappen van de man en van een vriend die bij hem was", zo voegde Krispin toe.

In de video van het incident, die op verschillende nieuwssites werd gepubliceerd, is te zien hoe twee mannen een derde man slagen. De privézender "2" laat de supermarktdirecteur Kobi Cohen aan het woord, die zegt dat het slachtoffer een Arabisch-Israëlische burger is.

De Arabische Israëliërs zijn Palestijnen die na de oprichting van Israël in het land zijn gebleven, en maken 17,5 procent van de bevolking uit. "De politie trad op als een misdadigersbende en sloeg hem enkel omdat hij een Arabier was", aldus de supermarktdirecteur.

De politie stelt in een verklaring dat "de politieagenten een jongeman opmerkten die zich volgens hen verdacht gedroeg en vroegen hem om zich te identificeren".

"De verdachte weigerde dat en viel de politieagenten aan waarvan een gebeten werd. De agenten moesten geweld gebruiken om de verdachte te stoppen", zo klonk het verder in de verklaring.