Israëlische politie en moslims gaan opnieuw in de clinch op Tempelberg in Jeruzalem

EPA
Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn deze voormiddag nieuwe rellen uitgebroken tussen de Israëlische politie en jonge Palestijnen. Door het joodse Loofhuttenfeest zijn de spanningen er toegenomen. Dat stelt een journalist van AFP ter plaatse vast.

De politie stelde zich op op de Tempelberg nadat ze traangas- en geluidsgranaten had gebruikt om de gelovigen en jonge betogers uiteen te drijven. Die laatsten gooiden stenen om zich even later te verschansen in de Al-Aqsamoskee, die omsingeld werd door de ordediensten.

De politie zegt dat de manifestanten de nacht doorbrachten in de moskee. Ze zouden molotovcocktails gegooid hebben naar de politie, waardoor er een brand zou begonnen zijn aan de ingang van het gebouw. In een persbericht spreekt de politie van een "cynisch misbruik van een heilige plaats".

De Tempelberg, een heilige plaats voor zowel moslims als joden, is al wekenlang het toneel van conflicten. Moslims beschuldigen de Israëlische autoriteiten ervan dat ze de totale controle over de plaats willen. De Israëlische regering ontkent dat.