Israëlische minister van Cultuur vindt artiesten "ondankbare hypocrieten"

AFP
De controversiële Israëlische minister Miri Regev heeft opnieuw voor ophef gezorgd door publiekelijk te stellen dat artiesten "ondankbaar en hypocriet" zijn. Regev is minister van Cultuur.

"Voor wie werk ik? Dat vraag ik me af. Voor een bende ondankbaren die alles menen te weten en van wie sommigen hypocrieten zijn die jou het leven zuur maken", zo verklaarde de minister in een interview met het vrouwenmagazine At, dat de tape van het interview op de radio liet horen. "Ik weet waarom ik deze ministerpost niet wilde. Ik wist dat ik zou werken voor een bende 'm'as-tu-vus'", staat er ook in het gedrukte interview te lezen.

Miri Regev, ex-generaal in het leger, gaat de confrontatie nooit uit de weg. In mei trad ze toe tot de vierde regering onder Benjamin Netanyahu, (een van) de meest rechtse in de geschiedenis van het land. De problemen met de culturele wereld ontstonden een tweetal weken geleden toen ze dreigde de subsidies in te trekken van een theater waarvan de directeur, een Arabische Israëli, geweigerd had een productie op te voeren voor Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Over haar interview aan het vrouwenblad liet ze in een persbericht weten dat ze enkel doelde op bepaalde artiesten die het rechtse electoraat door de mangel hadden gehaald. Ze liet weten dat ze graag met de culturele wereld zou voortwerken en het budget voor cultuur wil optrekken.