Israëlische ex-generaals en chefs veiligheidsdiensten gewonnen voor nucleair akkoord

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.
REUTERS Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.
In Israël hebben enkele ex-generaals en verantwoordelijken van de veiligheids- en inlichtingendiensten premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om zijn verzet te staken en het nucleaire akkoord met Iran te aanvaarden.

In een petitie die vandaag publiek werd gemaakt leggen de ondertekenaars uit dat "het akkoord dat op 14 juli door de grootmachten en met Iran werd ondertekend een voldongen feit is". "Daarom roepen we de Israëlische regering op een beleid te voeren dat het vertrouwen zal herstellen en dat de diplomatieke samenwerking met de VS nog versterkt zodat we ons kunnen voorbereiden op de vele uitdagingen die nog zullen volgen als gevolg van het akkoord".

Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere twee voormalige chefs van de interne veiligheidsdienst Shin Bet, een voormalige adjunct-directeur van de inlichtingendienst Mossad, de ex-directeur van de Nucleaire Energiecommissie Uzi Eilmann en tientallen ex-generaals en hoge officieren.

Momenteel is tussen Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama een machtsstrijd aan de gang over het akkoord, dat de relatie tussen beide bondgenoten danig onder druk heeft gezet. De Israëlische premier probeert twee derde van de Amerikaanse senatoren te mobiliseren opdat ze zich zouden verzetten tegen het opheffen van de Amerikaanse economische sancties tegen Iran, zoals voorzien in het akkoord met Teheran. In september wordt er over die kwestie gestemd.