Israëlisch leger vuurt traangas en rubberkogels af op Palestijnse betogers tijdens herdenking van Nakba

AP
Aan het grenshek tussen Gazastrook en Israël hebben honderden Palestijnse demonstranten het vandaag aan de stok gekregen met Israëlische soldaten. De Palestijnen kwamen op straat om de Nakba te herdenken.

‘Nakba’ betekent ‘catastrofe’ in het Arabisch, en de Palestijnen gebruiken het als een referentie naar de stichting van de staat Israël in 1948, die zo’n 700.000 Palestijnen dwong om hun huizen en dorpen achter te laten. De Palestijnen herdenken de Nakba elk jaar op 15 mei met een massaprotest. Vaak draait het uit op een gewelddadige confrontatie met het Israëlische leger.

Getuigen zeggen dat Israëlische soldaten de demonstranten besproeien met iets dat naar afvalwater ruikt. Ze vuren ook traangasgranaten en rubberen kogels af om betogers uiteen te drijven en van het hek te verjagen.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerster protesteerden er zo’n 10.000 betogers aan het grenshek. Het leger (IDF) zegt ook dat relschoppers banden in brand steken en met stenen en meerdere explosieve tuigen gooien. Er waren meerdere pogingen om dicht bij het grenshek te komen.

Palestijnse medische bronnen melden dat minstens zestig mensen gewond zijn geraakt, waaronder de kleinzoon van de stichter van de radicale Palestijnse islamistische beweging Hamas, Sjeikh Ahmad Yassin. De negentienjarige Ahmad Abdul Ghani Yassin liep verwondingen aan beide benen op. Israël vermoordde zijn grootvader in 2004. 

Het Israëlische leger vuurt traangas af op de Palestijnse betogers.
REUTERS Het Israëlische leger vuurt traangas af op de Palestijnse betogers.
AFP
AFP
EPA
AP
AFP
AP
AFP
EPA
AFP
EPA
AP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Peeters

    Dat Belgie zich representeert op Eurosong in Israel is gewoon een schande.