Israëlisch leger doodt Palestijn, Gaza vuurt raketten af

Een Israëlische soldaat gooit een geluidsgranaat naar Palestijnse demonstranten.
REUTERS Een Israëlische soldaat gooit een geluidsgranaat naar Palestijnse demonstranten.
Op de bezette Westelijke Jordaanoever is gisteren een Palestijn gedood door het Israëlische leger. De 18-jarige man werd gedood bij de Palestijnse stad Tulkarm. Vannacht meldde Israël dat er twee raketten waren afgevuurd vanuit Gaza.

Op meerdere plaatsen in de Westelijke Jordaanoever braken gisteren gevechten uit tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Aanleiding voor het geweld zijn de twee steekpartijen van afgelopen weekend waarbij twee Palestijnen in Jeruzalem voorbijgangers neerstaken. Twee slachtoffers overleden, drie raakten gewond. De twee daders zijn doodgeschoten door de politie.

Gisteravond ging het luchtalarm rond Gaza af toen er raketten afgevuurd werden richting Israël. Één van de raketten zou in een open veld in Israël zijn ontploft, de andere zou in de Gazastrook zijn beland. Er vielen geen gewonden. Volgens Israëlische media heeft het leger direct bombardementen uitgevoerd op het noorden van de Gazastrook als vergelding voor de raketaanvallen.

Veiligheidskabinet
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak harde taal, hij had het over een "gevecht tot de dood tegen het Palestijnse terrorisme". Hij riep zijn veiligheidskabinet bijeen. Het geweld begon eerder vorige week toen een kolonistenechtpaar op de Westelijke Jordaanoever werd gedood. Bij de zoektocht naar de daders kwam het in de bezette gebieden tot clashes tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Daarbij vielen al tientallen gewonden, maar gisteravond was ook een dode te betreuren. Het slachtoffer is de 18-jarige Houzeifa Othmane Souleimane. Waarnemers vrezen dat dit het geweld verder zal doen oplaaien.

De Palestijnen zijn ook razend over het feit dat ze gedurende twee dagen de Oude Stad van Jeruzalem, waar zich de Al-Aqsa-moskee bevindt, niet in mogen. Tientallen Palestijnse jongeren bekogelden in Oost-Jeruzalem de Israëlische ordediensten met stenen en brandende projectielen, die antwoordden met traangas.