Israëlisch leger doodt Palestijn aan grens met Gazastrook

Israelische soldaten tijdens een militaire oefening.
AFP Israelische soldaten tijdens een militaire oefening.
Israëlische soldaten hebben maandag het vuur geopend op een groep Palestijnen die de grens vanuit de Gazastrook hadden overgestoken. Daarbij werd één persoon gedood en een andere verwond. Dat meldt het leger zelf.

Volgens het leger staken vier Palestijnen de grens over in het zuiden van de Gazastrook met betonscharen en "brandbare materialen". Ze zouden van plan zijn geweest om een op dat moment onbemande wachtpost voor Israëlische sluipschutters in brand te steken.

"Israëlische troepen merkten de infiltratie op, hielden de situatie in de gaten en achtervolgden de terroristen terwijl ze het vuur op hen openden", zegt het leger. "Als gevolg daarvan werd één terrorist gedood, terwijl een andere werd geëvacueerd voor medische verzorging. Een derde terrorist werd overgedragen aan de veiligheidstroepen voor ondervraging." Aan Israëlische kant vielen geen gewonden.

Meerdere gewonden

Het incident komt er terwijl Israël onder vuur ligt over hoe het optreedt tegen ongewapende Palestijnse betogers aan de grens met de Gazastrook. Volgens het ministerie van Gezondheid van de enclave, waar de islamitische beweging Hamas aan de macht is, werden sinds 30 maart zo al 134 Palestijnen doodgeschoten.

Gisteren meldde het ministerie ook meerdere gewonden bij een betoging van duizenden Palestijnse vrouwen langs de grens van de Gazastrook. Israëlische soldaten zouden daarbij volgens de Palestijnen schoten hebben gelost en traangas hebben ingezet. Het leger bevestigt dat het wapens heeft gebruikt om de menigte in bedwang te houden.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Haverbeke Vincent

  Sam El riff heeft wel gelijk, en degenen met opmerkingen op hem zijn waarschijnlijk niet zeer onderricht. Nochtans, zou je denken,: WIKIPEDIA onder "Palestina" zal hun horizon verbreden.

 • Karel Van Geel

  Israël doet enkel wat elk zichzelf respecterende natie moet doen en dit is haar grenzen verdedigen en haar bevolking beschermen. Voor Israël geld dit nog meer omdat het reeds decennia lang moet rekening houden met aanvallen van de palestijnse terroristen die de grens proberen over te steken om burgers te terroriseren. Het Westen moet Israël steunen in haar strijd want dat is ook in ons belang in de strijd tegen moslimextremisme en terrorisme.

 • Ivo Mariën

  Waar komen de 'Palestijnen' vandaan? Voor 1963 werd naar Palestina verwezen als 'land van de Joden'. Wie in de archieven kranten leest van voor 1960 zal merken dat er geen Palestijnen waren in Israël, ze waren toen nog niet als een volk uitgevonden. Dat gebeurde enkele jaren later onder impuls van Jasser Arafat.

 • Ronny Biesen

  Tja, alles wat op de grens af komt zijn voor Israel terroristen, zelfs hulpverleners worden afgeknald. Het is een triestig land dat even oorlogszuchtig is als Trump.

 • Fred Bouwhakker

  Sam el rif? Het palestijnse volk is een sprookje tot 1948 waren het bedoeinse stammen in de woestijn ze hadden geen land! En jerusalem was in bezit van Jordanie! Leer wat geschiedenis! Ramallah is meer wat ze ooit hadden!