Israëlisch Hooggerechtshof verbiedt om illegale immigranten 20 maanden vast te houden

Israëlisch president Reuven Rivlin tijdens de eedaflegging in het parlement in Jerusalem.
REUTERS Israëlisch president Reuven Rivlin tijdens de eedaflegging in het parlement in Jerusalem.
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft een wet ongeldig verklaard die door het parlement was goedgekeurd en die toelating gaf om illegale immigranten tot 20 maanden vast te houden zonder vorm van proces. Dat is in juridische kringen vernomen.

De wet was in december aangenomen in het parlement onder de vorige regering van Benjamin Netanyahu en hield in dat eenieder die illegaal het land binnenkwam tot drie maanden lang kon vastgehouden worden in de gevangenis van Saharonim. Vervolgens konden de gedetineerden tot 20 maanden lang in het huis van bewaring van Holot vastgehouden worden. De twee gevangenissen bevinden zich in de Negevwoestijn.

Het is de derde keer in twee jaar dat de hoogste gerechtelijke instantie dergelijke verlengde detentiemaatregelen tegen illegalen, vooral afkomstig uit Afrika, afkeurt. Volgens het Hof was de periode van 20 maanden "buiten alle verhouding". De gedetineerden die al langer dan een jaar vastzitten in Saharonim moeten ook binnen de twee weken worden vrijgelaten, oordeelde het Hof.

Volgens officiële cijfers zouden er ongeveer 50.000 illegale Afrikanen in Israël verblijven, vooral mensen uit Eritrea en het zuiden van Soedan.