Israëli in cel wegens dodelijke brandaanslag

Bij de brandstichting werd graffiti met het woord "wraak" aangebracht.
REUTERS Bij de brandstichting werd graffiti met het woord "wraak" aangebracht.
Een militante Israëliër is vandaag zonder proces in de gevangenis gezet vanwege de fatale aanval op een Palestijns huis.

De woning was afgelopen vrijdag in brand gestoken en daarbij was een anderhalf jaar oud kindje om het leven gekomen. De ouders en een oudere broer wisten net op tijd uit het brandende huis te vluchten. Dat meldde het ministerie van Defensie in Jeruzalem vandaag.

"Joodse terreurgroep"

De verdachte, Mordechai Meyer, woont in een joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Israël is hij lid van een ,,joodse terreurgroep'' en was hij betrokken bij "recente terreuraanslagen''. Hij heeft zogeheten administratieve detentie gekregen. Dat betekent dat hij zes maanden lang zonder proces kan worden vastgehouden. Volgens Israël is die straf soms nodig om verder geweld te voorkomen als er te weinig bewijs is om iemand aan te klagen.

Honderden Palestijnen hebben die straf al gekregen, maar Meyer is de eerste Israëliër. Twee andere Israëliërs zijn ook opgepakt voor de fatale brandstichting, maar nog niet bestraft.