Israël zet internationale waarnemers in Hebron buiten

Een Palestijnse vrouw in Hebron.
AFP Een Palestijnse vrouw in Hebron.
Israël gaat een einde maken aan een meer dan twintig jaar oude internationale waarnemersmissie in Hebron, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu vandaag aangekondigd.

"We zullen geen toelating geven voor het voortzetten van een internationale macht die tegen ons opereert", zo blijkt uit een mededeling van het kabinet van Netanyahu. Volgens de krant Haaretz zal het mandaat van de missie donderdag aflopen.

Hebron is de grootste stad op de Westelijke Jordaanoever. Er wonen meer dan 200.000 Palestijnen maar ook enkele honderden Israëlische kolonisten, die in een door soldaten beschermde enclave wonen. De bouw van die Israëlische nederzettingen is volgens het internationaal recht illegaal.

De observatiemissie Temporary International Presence in Hebron (TIPH) werd in 1997 opgericht op basis van een Israëlisch-Palestijns akkoord. Die overeenkomst werd gesloten nadat een Israëlische kolonist in 1994 een bloedbad aanrichtte dat het leven kostte aan 29 Palestijnen die aan het bidden waren in de Grot van de Patriarchen.

Geweld melden

De missie bestaat een zestigtal waarnemers uit Noorwegen, Zweden, Italië, Zwitserland en Turkije. Het mandaat van de missie werd tot nu toe om de zes maanden vernieuwd.

De taak van de missie is om melding te maken van geweld dat door Palestijnen of door Israëlische kolonisten gepleegd wordt. De voorbije jaren heeft Israël al klacht ingediend tegen verschillende leden, die beschuldigd worden van partijdigheid. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Gheeraert

  En we blijven de genocide van het inheemse volk maar goedkeuren en in de doofpot steken. Antisemitisme ?

 • Maurice Verstuyf

  En niemand reageert. Zij mogen doen wat ze willen met de goedkeuring der machtigen (lees : zij die geld hebben en kunnen omkopen).

 • Julien van Ghent

  Die honderden israëlische kolonisten wonen er illegaal, de enclave is er illegaal en de soldaten zijn er illegaal. Nu gaat Israel toezicht verbieden op een stuk grond dat niet het hunne is. Netanyahu leest geen resolutie(s), onderdrukt een volk met geweld en de wereld keek toe!

 • Diederik Verstraeten

  Het heeft nog lang geduurt! Die denken echt dat ze alles kunnen... en dat in een land dat ze gekregen hebben van de U.K na W.W.II Het zijn toch zo een sukkeltjes he!!! En daar zal weer niets van komen zoals altijd!!!!!

 • DAVID VAN LAER

  De volgende gedwongen verhuizing van Palestijnen wordt hier blijkbaar voorbereid, zou het geen tijd worden om de staat Israël ter verantwoording te roepen? En strenge sancties bv een handelsembargo zoals met Rusland op te leggen of gaan de EU zoals altijd slaafs de VS volgen? En dan schrikken wanneer er een aanslag of dergelijke wordt gepleegd, het is uiteindelijk wel Palestijns gebied heel Israël is dat trouwens.