Israël schort diplomatieke dialoog met EU op

Op producten die vervaardigd werden in de Gazastrook of op de Westelijke Jordaanoever moet voortaan niet meer vermeld worden dat ze van Israëlische origine zijn.
AP Op producten die vervaardigd werden in de Gazastrook of op de Westelijke Jordaanoever moet voortaan niet meer vermeld worden dat ze van Israëlische origine zijn.
Israël is ontzet over de nieuwe EU-richtlijnen voor de etikettering van producten. Volgens de nieuwe bepalingen mag van producten die werden vervaardigd in de door Israël bezette gebieden, niet meer gezegd worden dat ze in Israël zijn geproduceerd. De Israëlische regering is woedend en heeft alle diplomatieke gesprekken met Europa voorlopig geannuleerd.

Vandaag maakte de EU nieuwe richtlijnen bekend voor productlabels. Landbouw- en cosmeticaproducten die verkocht worden in EU-lidstaten moeten voortaan duidelijke labels dragen waarop vermeld staat waar de producten vandaan komen. De Europese Unie beschouwt de nederzettingen in de door Israël bezette gebieden illegaal. Volgens de Europese Commissie gaat het om de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Daaronder vallen ook Oost-Jeruzalem en de Golanhoogvlakten, die werden veroverd op Syrië.

Voortaan mogen deze producten niet langer het label "Geproduceerd in Israël" dragen, maar moeten ze vermelden waar de producten precies werden vervaardigd met de toevoeging "Israëlische nederzetting". Bijvoorbeeld: "Geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever (Israëlische nederzetting)". Producten van de Westelijke Jordaanoever die niet geproduceerd werden door de kolonisten, krijgen voortaan het label "Geproduceerd in Palestina" of "Geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever (Palestijns product)".

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu.
AFP De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu.

Economische en diplomatieke consequenties

Israël is woedend over de nieuwe maatregel en riep vandaag Lars Faaborg-Andersen, de EU-ambassadeur voor Israël, op het matje. Het land zegt dat de nieuwe maatregel de Israëlische economie zo'n 47 miljoen euro zal kosten. Tijdens de meeting lieten afgevaardigden van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de ambassadeur weten dat Israël alle diplomatieke gesprekken met de EU die de komende weken gepland staan, annuleert.

Het is verbazingwekkend en irritant dat de EU kiest om met twee maten te meten voor Israël, terwijl ze negeert dat er wereldwijd meer dan 200 conflicten over territorium zijn," aldus een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de EU wordt Israël met de nieuwe richtlijnen niet geviseerd, maar gaat het puur om een technische aangelegenheid. Een bron binnen de commissie liet weten dat het hier niet gaat om een nieuwe regel, maar dat de richtlijnen werden uitgewerkt om aan de lidstaten duidelijk te maken dat consumenten goed geïnformeerd moeten worden. Aangezien de EU de bezette gebieden niet beschouwt als een deel van Israël, kan op producten die er vervaardigd zijn, niet gezet worden dat ze van Israëlische origine zijn, aldus de bron.