Israël onderschept schip met pro-Palestijnse activisten

REUTERS
De Israëlische marine heeft een schip met pro-Palestijnse activisten, dat onderweg was naar de Gazastrook, onderschept. De militanten wilden de scheepvaartblokkade die Israël heeft ingesteld, aan de kaak stellen.

Het Zweedse schip, de Marianne, werd door het Israëlische leger bevolen om rechtsomkeer te maken, richting de haven van Asjdod, in het zuiden van Israël. De kapitein weigerde en dus gingen soldaten aan boord en namen de controle over, aldus een legerwoordvoerster. Volgens haar werd hierbij geen geweld gebruikt en zou niemand gewond zijn geraakt.

Het leger onderschepte het schip omstreeks 3.30 uur lokale tijd, voor het in Israëlische wateren kwam. Het schip zou binnen 12 à 24 uur in de haven van Asjdod aanmeren.

Drie andere schepen van het 'Vrijheidsflotielje III' kondigden aan rechtsomkeer te maken. In totaal waren op de vier vaartuigen ruim 50 activisten aan boord, onder wie het Arabisch-Israëlische Knessetrlid Bassel Ghattas, de Tunesische oud-president Moncef Marzuki en afgevaardigden uit Europese en Arabische landen. Op een persconferentie vanochtend in Gaza beschuldigde de Coalitie ter Ondersteuning van het Gaza-flotielje Israël van piraterij.

Vijf jaar geleden vielen bij een soortgelijke actie van de Israëlische marine tegen het schip Mavi Marmara tien (Turkse) burgerdoden. Israël blokkeert de Gazastrook al sinds 2006. Alle toegangswegen, over land, zee en lucht, zijn afgesneden. Tel Aviv motiveert dat door Hamas, de beweging die de Gazastrook controleert, een "terreurorganisatie" te noemen.