Israël noemt doodgeschoten verpleegster in Gaza "menselijk schild"

RV
Een vrijwillige hulpverleenster die vorige vrijdag omkwam in de Gazastrook had aanvaard als "menselijk schild" te dienen. Dat laat het Israëlische leger vandaag weten als reactie op de grote commotie die de dood van de 21-jarige Razan al-Najjar heeft veroorzaakt.

 In een interview met een Libanese tv-zender had de jonge vrouw gezegd dat ze aan de frontlijn is, "als menselijk schild om de gewonden te beschermen langs de frontlijn". Het Israëlische leger gebruikte dat interview in een op Twitter geposte video, maar knipte het tweede deel van de quote. "Razzan al-Najjar is niet de engel die Hamas van haar wil maken", aldus de tweet van het Israëlische leger.

Sinds eind maart protesteren de Palestijnen langs de Gazastrook. Volgens Israël worden de betogers door Hamas als "menselijk schild" gebruikt om de daden van de terroristen te dekken. Sinds het begin van de protesten zijn al zeker 125 Palestijnen omgekomen, geen enkele Israëlier kwam om.

Al-Najjar werd in de borst geschoten toen ze, volgens de Palestijnse organisatie voor medische zorgen, betogers aan het verzorgen was. Het Israëlische leger ontkende al de vrouw met opzet gedood te hebben.

In de video van het Israëlische leger is ook te zien hoe een vrouw met een mondmasker, die voorgesteld wordt als al-Najjar, een traangasgranaat weggooit. "Ze nam deel aan geweld, terwijl het haar taak was om gewonden aan de grens te helpen", aldus Ofir Gendelman, een woordvoerder van het leger. "Nergens in de wereld nemen hulpverleners deel aan geweld." 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sharon Debeul

  Beste Gustaaf, voor de periode van Hamas, werden de Palestijnen ook al gewoon afgeknald. Ook in de West-Bank waar Hamas niets te zeggen heeft, worden Palestijnen gewoon afgeknald en krijgen die Palestijnen de ene na de andere illegale kolonies te slikken. De enige hobby die de Palestijnen nog hebben en de belangrijkste, is hun land of wat er nog van rest, verdedigen.

 • Karel Van Geel

  De enige verantwoordelijke voor de onlusten en doden zijn hamas, zij zijn diegenen die Israël aanvallen en menselijke schilden gebruiken. Israël doet enkel wat ieder ander land zou doen in dezelfde situatie, haar grenzen verdedigen tegen vijandelijke aanvallen.

 • Patrick Hoste

  Reportage gezien op BBC, niet politiek gekleurd zoals hier. Hamas misbruikt ambulances om wapens mee te vervoeren maar staan daarna op hun achterste poten om aan te klagen dat het rode kruis/ de halve maan een beschermd statuut heeft en niet kan of mag tegengehouden worden.

 • gustaaf carpels

  Iedereen zit hier over Israel bezig maar hamas is hier de grootste boosdoener die de palistijnen zitten op te jutten en rakketten en andere wapens geven om Isreal te belagen en de jongeren daar vervelen zich want er is daar geen economie werken doen ze daar niet hun geliefde hobby is stenen kappen zodat ze niet te zwaar zijn om te gooien

 • rudolf jacobs

  inplaats van jullie energie in deze zaken te steken,kijk eerst maar eens goed rond wat er in jullie eigen land aan het gebeuren is,ik schat dat jullie daar al een hele klus aan zouden hebben,trouwens er zijn wetten en regels die moeten worden nageleefd,alleen uw verkozenen verdraaien deze wetten naargelang het hun uitkomt,uw land wordt ingenomen door vreemde allerhande,en wat doet u?????