Israël niet op zwarte lijst voor schending kinderrechten

Palestijnse kinderen spelen tussen de gebouwen die vorige zomer verwoest werden.
AFP Palestijnse kinderen spelen tussen de gebouwen die vorige zomer verwoest werden.
Israël staat niet op een nieuwe VN-lijst van landen die kinderrechten schenden tijdens gewapende conflicten, ondanks het feit dat verschillende organisaties daartoe hadden opgeroepen na het gewapende conflict in Gaza van vorige zomer.

Ngo's zoals Human Rigths Watch hadden secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd Israël samen met de Palestijnse Hamas-beweging op de lijst te zetten. Meer dan vijfhonderd kinderen stierven tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. Bijna 3.000 anderen raakten gewond en volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zullen velen voor de rest van hun leven met een beperking kampen.

Volgens het persagentschap Reuters had de speciale VN-gezant voor kinderen en gewapende conflicten, Leila Zerrougui, in een kladversie van het rapport Israel en Hamas nochtans wel op de lijst gezet. Ban Ki-moon zou echter het laatste woord gehad hebben en de twee toch niet aan de schandpaal hebben willen nagelen. Bronnen bij de VN zeggen dat dit manoeuvre ongebruikelijk is.

In het rapport staat wel forse kritiek op het Israëlische leger.

Op de zwarte lijst van de VN staan 51 namen, waaronder die van Boko Haram, Islamitische Staat en de legers van Syrië, Jemen, Congo en Zuid-Soedan.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon zou het laatste woord gehad hebben.
GETTY Secretaris-generaal Ban Ki-Moon zou het laatste woord gehad hebben.