Israël neemt raketafweer 'David's Sling' in gebruik

Het David's Sling Luchtverkeerssysteem.
AP Het David's Sling Luchtverkeerssysteem.
Israël heeft het nieuwe raketafweersysteem "David's Sling" (de slinger van David, naar het Bijbelse verhaal over het duel tussen David en Goliath, nvdr.) in gebruik genomen, het meest recente onderdeel van de Israëlische luchtverdediging.

Het afweersysteem is gezamenlijk met de Verenigde Staten ontwikkeld. Volgens Israëlisch premier Benjamin Netanyahu biedt het systeem bescherming tegen middellangeafstandsraketten. "Het is heel belangrijk voor de veiligheid van Israël." Netanyahu sprak zondag bij de inwijding van het systeem op een luchtmachtbasis over een mijlpaal in de defensiesamenwerking tussen Israël en de Verenigde Staten.

Kortere reikwijdte
David's Sling kan projectielen met een reikwijdte van 70 tot 300 kilometer opvangen, die ook in het arsenaal zitten van de pro-Iraanse Libanese militie Hezbollah en van het Syrische leger. Tegen raketten met een kortere reikwijdte, zoals die door Palestijnen worden afgevuurd vanuit de Gazastrook, zet Israël het systeem "Iron Dome" in. Daarnaast moet het afweersysteem "Arrow" bescherming bieden voor langeafstandsraketten, zoals uit Iran.

Meerlagig afweersysteem
Ook na de ingebruikname van "David's Sling" heeft Israël volgens de luchtmacht geen volledige bescherming tegen raketten. Dankzij het meerlagige afweersysteem denkt Israël wel zijn vijanden "een stapje voor" te zijn.