Israël naar vervroegde verkiezingen na val regering-Netanyahu

EPA
De Israëlische regering is vrijwel uit elkaar gevallen. Premier Benjamin Netanjahu heeft aangekondigd zijn minister van Financiën, Yair Lapid, en die van Justitie, Tzipi Livni, te ontslaan en op vervroegde verkiezingen af te stevenen.

Lapid is een figuur uit centrumrechtse politieke kringen, van de Toekomstpartij (Yesh Atid), terwijl Livni uit het centrumlinkse milieu komt, van de Beweging (Hatnua). Beide politici hadden de voorbije weken steeds weer het beleid van de regering bekritiseerd, klonk het in de mededeling van Netanyahu. "Ik zal geen oppositie meer binnen de regering dulden", zei de minister-president.

De rechtse Netanyahu is woedend over de kritiek uit het centrum van zijn centrumrechtse coalitie van vijf partijen. Hij heeft naar eigen zeggen genoeg van de "oppositie van binnen de regering". De nieuwe verkiezingen worden volgend voorjaar verwacht.

Lapid leidt Yesh Atid (Er is Toekomst), in grootte de tweede partij van Netanyahu's coalitie. Livni leidt Hatnuah (De Beweging). De wankele coalitie is de derde regering die wordt geleid door Netanyahu van de rechtse partij Likud (Eenheid). De wankele coalities zijn typisch voor de Israëlische politiek. Sinds 1992 is de gemiddelde levensduur van een Israëlisch kabinet 2,5 jaar. De huidige coalitie is twintig maanden oud, bijna twee jaar dus.