Israël houdt vervroegde verkiezingen op 17 maart

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu temidden van leden van zijn Likud-partij in de Knesset.
EPA De Israëlische premier Benjamin Netanyahu temidden van leden van zijn Likud-partij in de Knesset.
Israël kiest op 17 maart 2015 een nieuw parlement. Dat zijn de fractievoorzitters van de politieke partijen in overleg met parlementsvoorzitter Juli Edelstein overeengekomen. Het Israëlische parlement heeft inmiddels met grote meerderheid voor zijn ontbinding gestemd.

Volgens mediaberichten spraken 84 van de 120 leden van de Knesset zich er vandaag bij de eerste lezing voor uit om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden. De overige parlementairen waren niet aanwezig of onthielden zich. Een definitieve goedkeuring kan nog tot maandag duren.

"We moeten zo snel mogelijk verkiezingen houden en een nieuwe, stabiele regering op de been brengen", zei premier Netanyahu dinsdag, toen hij de ontbinding van zijn regering aankondigde.

In de centrum-rechtse coalitie van Netanyahu onder leiding van zijn eigen Likoed-partij zitten vijf partijen, maar er rezen almaar grotere kloven tussen de partners. De centrumrechtse regering viel uiteen nadat Netanyahu twee van zijn ministers, Yair Lapid en Tzipi Livni, ontsloeg omdat ze hem "zwaar aangevallen" hadden. Zij verzetten zich onder meer tegen een wet die Netanyahu wil doorvoeren om de 'joodse aard' van de Israëlische staat te versterken.

"Ik zal geen oppositie binnen de regering meer tolereren", aldus Netanyahu. Met de vervroegde verkiezingen wil hij naar eigen zeggen een "duidelijk mandaat om Israël te leiden".

Netanyahu kan volgend jaar voor de vierde keer premier worden, al is zijn ster in de populariteitspolls onlangs fel verbleekt. De Palestijnse buitenlandminister Riad Malki vreest voor een "nog rechtsere en extremere" regering in Israël, iets wat volgens hem de internationale steun voor de oprichting van een Palestijnse staat kan doen toenemen.