Israël heeft Oslo-akkoorden opgeblazen, zegt Abbas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
EPA De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Israël heeft de befaamde Oslo-akkoorden van 1993 over Palestijnse autonomie "beëindigd". Dat heeft de Palestijnse president Mahmud Abbas zondag gezegd tijdens een bijeenkomst in Ramallah van de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. 

De Raad was samengekomen om de recente erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door VS-president Donald Trump te bespreken. "Er is geen Oslo meer", zei Abbas. Het besluit van Trump "is de kaakslag van de eeuw", aldus nog de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit. 

Abbas bevestigde ook dat de Amerikanen vorige week de Palestijnen Abu Dis, een buitenwijk van Jeruzalem, als hoofdstad van Palestina hebben aangeboden. "Maar onze eeuwige hoofdstad is Jeruzalem", zei hij. 

Woordvoerder Salim Zanun van de Centrale Raad van de PLO zei dat de PLO haar erkenning van Israël "opnieuw in overweging moet nemen". Die erkenning maakte deel uit van de destijds als historisch beschouwde Oslo-akkoorden. Door die erkenning kon Abbas' regering, de Palestijnse Autoriteit, opgericht worden. "Oslo" diende de weg vrij te maken voor een tweestatenoplossing (uitgaande van de VN-resoluties 242 en 338), maar bijna een kwarteeuw later is daar niets van in huis gekomen.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • frans Venloo

  Truimp heeft hier een serieus boterhammen aan verdient geloof mij maar . de rest is bijzaak . De VN is een lege zak met graaiers en dansen naar de pijpen van de grootmachten.

 • Rudy Van Schelvergem

  Met dat volk kun je toch nooit onderhandelen,je heeft een vinger en een paar jaar later willen ze een arm. Is daar al 2000 jaar ambras voor omnozelheden en dat zal nimmer en nooit veranderen.

 • Torpedo Torpedo

  Mijnheer Casteels Israël bezet en annexeerd de Palestijnen , als ik morgen je huis inneem ga je ook de wapens bovenhalen

 • Sharon Debeul

  Mr Abbas, alles wat de VS beloofd is ene grote zak lucht. Die Oslo akkoorden waren er om de Palestijnen in slaap te sussen, zodat er minder verzet zou zijn wegens een zogezegde Oslo belofte die wel eens in rook zou kunnen opgaan. De West-bank ging dus in rust, de Oslo uitslag bleef een dode letter, en je kreeg dagelijkse kolonie-uitbreidingen op de gegeerde West-bank erboven op als dank. Alles wat de VS beloofd is ene grote zak lucht.

 • Fons Casteels

  Bij elk akkoord zijn er voor beide partijen rechten en plichten. Helaas: de Palestijnse leiders (?) kijken telkens énkel naar hun rechten. Zowel in Oslo (1993) als in Camp David (2000) was de afspraak: autonomie in ruil voor wapenstilstand en vrede. Dat Israël geen nieuwe gesprekken meer wenst, is begrijpelijk: het is toch maar tijdverlies. Het enige dat de Palestijnen verstaan, is gewapende vrede. Israëlisch geweld telkens de Palestijnen geweld gebruiken.