Israël: "EU-label voor kolonistenproducten is antisemitisch"

Energieminister Juval Steinitz zei aan de internationale pers in Jeruzalem dat de labeling van producten uit de bezette gebieden "schandelijk en oneerlijk" is.
AP Energieminister Juval Steinitz zei aan de internationale pers in Jeruzalem dat de labeling van producten uit de bezette gebieden "schandelijk en oneerlijk" is.
Een Israëlische minister heeft het verwachte labelen van producten uit Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden door de Europese Unie als "verborgen antisemitisme" gehekeld. Energieminister Juval Steinitz zei aan de internationale pers in Jeruzalem dat "dit schandelijk is en oneerlijk".

Verwacht wordt dat de Europese Unie morgen nieuwe richtlijnen voor de etikettering van producten uit de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bekendmaakt.

Kritiek op bezette gebieden
De EU uit al lang kritiek op de Israëlische politiek in de sinds 1967 bezette gebieden. De bouw van nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever is volgens de EU een schending van de Conventie van Genève en is daardoor in strijd met het volkenrecht.

"Kritiek is één zaak, maar van een debat naar een vorm van vijandigheid overgaan, is schadelijk", zei Steinitz. "Ik kan het enkel beschouwen als een vorm van verborgen antisemitisme, omdat hier duidelijk met twee maten wordt gemeten".

Noord-Cyprus
Ook in het noordelijke deel van Cyprus zijn er Turkse nederzettingen, zei Steinitz. "Heeft iemand in de Europese Unie ooit beslist producten uit het zogenaamde bezette Noord-Cyprus te labelen? "Hetzelfde geldt voor andere conflictgebieden zoals Kashmir en Tibet. Ik heb de indruk dat dit soort behandeling "enkel voor de Joodse staat is gereserveerd", zei Steinitz tot slot.

Overigens zei Steinitz vier jaar geleden, toen hij nog minister van Financiën was, net hetzelfde over de steun van de Europese lidstaten voor het Palestijnse plan om lid te worden van de Verenigde Naties. Ook dat was antisemitisch volgens hem. De VN heeft inmiddels Palestina in 2012 erkend als soevereine staat die ook het recht heeft lidmaatschap aan te vragen.