Israël bouwt 600 nieuwe flats in Oost-Jeruzalem

UNKNOWN

Israël blijft woningen bouwen in Oost-Jeruzalem. Het gemeentebestuur van Jeruzalem kondigde vandaag plannen aan voor de bouw van zeshonderd nieuwe appartementen in de wijk Pisgat Zeev. De wijk ligt in het oostelijke deel van de stad dat de Palestijnen zien als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Premier Ehud Olmert zegt dat Israël blijft bouwen in Oost-Jeruzalem en joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die Israël in een definitieve vredesregeling wil behouden. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de bouwactiviteiten de vredesonderhandelingen niet in de wielen rijden.

De Palestijnen zien de bouwactiviteiten als het grootste obstakel voor vrede. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei vandaag dat Israël met de uitbreiding van nederzettingen moet stoppen.

Nederzettingen
De Israëlische actiegroep Vrede Nu zegt dat er in de nederzettingen momenteel meer dan vijfhonderd panden worden gebouwd. Het ministerie van Defensie zou toestemming hebben gegeven voor de bouw van bijna duizend wooneenheden in joodse nederzettingen op de Westoever. Sinds het vredesoverleg vier maanden geleden begon heeft de regering bovendien toestemming gegeven voor de bouw van zeker 750 woningen in Oost-Jeruzalem, zegt Vrede Nu. In heel 2007 mochten er in het door Israël geannexeerde en door de Palestijnen geclaimde Oost-Jeruzalem volgens de groep slechts 46 wooneenheden worden gebouwd.

Israël heeft beloofd geen nieuwe nederzettingen te bouwen en de bestaande niet uit te breiden, maar volgens de regering mogen er tussen de bestaande bebouwing wel huizen worden gebouwd. (novum/sps)