Israël bombardeert "militaire doelwitten" Gaza

Verwoeste gebouwen in het noorden van Gaza na de oorlog van vorige zomer. (Archieffoto)
AP Verwoeste gebouwen in het noorden van Gaza na de oorlog van vorige zomer. (Archieffoto)
De Israëlische luchtmacht heeft vanochtend drie "militaire doelwitten" in de Gazastrook gebombardeerd. Eerder waren vanuit de Palestijnse enclave twee raketten op Zuid-Israël afgevuurd. De artisanale springtuigen kwamen gisterennacht in open veld terecht nabij Asjkelon en Netivot. Zowel bij het Palestijnse geschut als bij de Israëlische luchtbombardementen zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De verantwoordelijkheid voor de raketbeschieting werd opgeëist door een groepering die zichzelf de Brigades van Omar noemt. In de eindeloze cirkel van represailles waren die raketten een wraakoefening voor de dood dinsdag van een groepslid bij een raid door Hamas, dat in Gaza de lakens uitdeelt. Hamas wil de enclave zuiveren van salafisten, fundamentalistische soennieten.

Met de beschieting wilden de Brigades Hamas eraan herinneren dat "niet de salafisten, maar Israël de vijand van de Palestijnen" is.

Eerder hadden de Brigades van Omar in een video duidelijk gemaakt dat zij geen deel willen uitmaken van het informele bestand tussen Hamas en Israël dat vorige zomer onder Egyptische bemiddeling was bereikt. Volgens Palestijnse bronnen doet Hamas alle mogelijke inspanningen om beschietingen van Israëlisch grondgebied te verijdelen.