Israël blokkeert alle export van Palestijnse landbouwproducten in handelsoorlog

Archiefbeeld. Een Palestijn verkoopt verse groenten en fruit op een markt in Ramallah.
Shutterstock Archiefbeeld. Een Palestijn verkoopt verse groenten en fruit op een markt in Ramallah.
Israël blokkeert sinds zondag alle export van Palestijnse landbouwproducten. Het land heeft de Allenbybrug, de grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië, afgesloten voor agrarische transporten van Palestijnen. De brug is de enige route die Palestijnen kunnen gebruiken om hun goederen uit te voeren naar het buitenland.

De blokkade is een volgende zet in een handelsoorlog tussen Israël en de Palestijnen die ondertussen al maanden duurt. Een afdeling van het Israëlische ministerie van Defensie maakte vandaag bekend dat het tegenhouden van landbouwproducten een reactie is op het Palestijnse besluit van oktober vorig jaar om geen import van kalveren vanuit Israël meer toe te staan. Israëlische fokkers hebben daar veel last van. De Palestijnse autoriteiten legden destijds uit dat ze minder afhankelijk wilden worden van Israël.

Vorige week viel al het besluit dat de Palestijnen geen agrarische producten meer naar Israël mochten exporteren. In reactie daarop besloten de Palestijnen de import van Israëlische producten als frisdrank en mineraalwater stil te leggen.

Volgens de Palestijnse minister van Landbouw is het laatste besluit "in strijd met alle afspraken" en leidt het tot "een zeer gevaarlijke situatie".

Israël heeft de Allenbybrug, de grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië, afgesloten voor agrarische transporten van Palestijnen.
Shutterstock Israël heeft de Allenbybrug, de grensovergang tussen de bezette Westelijke Jordaanoever en Jordanië, afgesloten voor agrarische transporten van Palestijnen.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Boutsen

  Dus de Palestijnen mogen Israëlische goederen weigeren (kalveren) maar de Israëli's mogen daarop geen groenten weigeren. Staat nochtans in het artikel maar velen lezen dit dan weer niet. Weer zijn het de Palestijnen die het eerste schot losten, ook in deze handelsoorlog, zonder na te denken over de gevolgen en dan de Calimero gaan uithangen.

 • Saadia Sellak

  Het lijkt er op dat het de eigenlijke bedoeling is om de palestijnen volledig uit te roeien om hun land in te nemen. Uiteindelijk bijt de staat Israël in zijn eigen staart, want er is steeds meer afkeer vanuit de rest van de wereld ondanks de vele lobby's en het charme offensief van de staat Israël.

 • Gino De Neef

  Ik begin alsmaar meer sympathie te krijgen voor de Israëliërs met hun kordaat optreden tegen de bezetters van hun land!

 • Christophe Vandepoel

  Diane Bernaerts Als je over palestijnen praat heb je het eigenlijk over Syrische en Jordaanse arabieren. In de jaren 60 van vorige eeuw hebben ze hun die naam palestijnen geschonken, enkel en alleen om de Israeli te pesten.

 • Hubert Wouters

  Ik begin alsmaar meer sympathie voor de Palestijnen te krijgen.