Is Mossad verantwoordelijk voor moord op Palestijnse professor en Hamas-lid in Maleisië?

Mannen in Gaza met een poster van de 35-jarige Fadi Mohammad al-Batsh, de Palestijnse professor en Hamaslid werd zaterdag vermoord in Maleisië.
AFP Mannen in Gaza met een poster van de 35-jarige Fadi Mohammad al-Batsh, de Palestijnse professor en Hamaslid werd zaterdag vermoord in Maleisië.
Een Palestijnse professor die lid was van de islamistische groep Hamas is vanochtend omgebracht met schoten vanop een voorbijrijdende motor. Dat zegt de lokale politie.

De daders zouden met twee geweest zijn en het slachtoffer, Fadi Mohammed al-Batsh, omgebracht hebben toen hij op weg was van zijn huis naar een nabijgelegen moskee in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. 

Hamas-leider Ismail Haniyeh beschuldigt Israël en geheime dienst Mossad van de dood van Al-Batsh. "De voorbije jaren zijn verschillende wetenschappers vermoord. We stelden vast dat vijandige veiligheids- en inlichtingenapparaten achter de moorden zaten, in het bijzonder de Israëlische Mossad", zei Haniyeh aan journalisten in Gaza. De moord is volgens hem een schending van de soevereiniteit.

De islamistische groep, die in het Westen vaak beschouwd wordt als terreurorganisatie, bevestigde eerder dat Al-Batsh een "trouw en loyaal lid" was. Israël gaf geen commentaar.

We vermoeden dat de docent, een permanente inwoner van dit land, een blok aan het been was geworden van een land dat vijandig staat tegenover Palestina.

Ahmad Zahid Hamidi, premier van Maleisië

De Maleisische premier Ahmad Zahid Hamidi zei dat Al-Batsh, die doceerde over elektrische techniek, van plan was om die namiddag naar Turkije te reizen vanuit Maleisië, meldde Bernama, het persagentschap van de staat. "We vermoeden dat de docent, een permanente inwoner van dit land, een blok aan het been was geworden van een land dat vijandig staat tegenover Palestina", zei Zahid. Volgens hem waren de daders "Kaukasisch en gelinkt aan een inlichtingendienst".

Mensen verzamelen zich in het Palestijnse dorp Jabalia aan de woning van al-Batsh om er om de man te rouwen.
AFP Mensen verzamelen zich in het Palestijnse dorp Jabalia aan de woning van al-Batsh om er om de man te rouwen.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Ho lala. Israël ontkent met klem dat het betrokken was bij deze moord, maar een afrekening binnen de terreurgroep Hamas zelf is.

 • Gerard Braeckmans

  Zou wel kunnen. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat ze iemand vermoorden.

 • Jef Denijs

  Van Israël kan je alles verwachten. Het is een staat die alle internationale regels aan zijn laars kan lappen, zonder dat de VS optreedt. Het ging er wel anders aan toe in Syrië.

 • Mathias Van Herck

  Misdaad doet zoiets niet. Vanunu is ook nooit gekidnapt door de Mossad. Viktor Ostrofsky laat u zacht zien hoe ze te werk gaan. Ze zitten letterlijk overal. U kunt ze vergelijken met de Gestapo. Zelfde technieken alleen moderner. Degene die nog maar een schrijntje tegen Israël is heeft niet lang te leven, ze willen de Palestijnen dom houden en geïsoleerd. Ze hebben zelfs een apart lokaal in Zaventem.....infiltratie in de Staats Veiligheid zou mij niet vreemd lijken.