Illegale nederzetting in Palestijns gebied na geweld ontruimd

EPA
De Israëlische politie heeft vandaag de ontruiming van een kolonie in Palestijns gebied afgerond. Bij het geweld dat daarbij in Amona gepaard ging, zijn vandaag alleen al minstens zeventien politiemensen gewond geraakt, zo heeft de politie bekendgemaakt.

Het Israëlische Hooggerechtshof had bevolen dat de illegale nederzetting met zijn zowat 280 inwoners voor 8 februari moest ontruimd zijn. Het Israëlisch leger (IDF) had maandag de bewoners 48 uur tijd gegeven voor een evacuatie.

Maar het duurde tot vandaag tot de politie het laatste verzet kon breken. Joodse kolonisten hadden zich in de synagoge verschanst en bekogelden de ordediensten met allerhande projectielen.

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan noemde de laatste demonstranten "hooligans" die "geen eerbied voor godsdienst hebben".

Volgens de politie zijn bij de hele operatie meer dan veertig agenten gewond geraakt en zijn dertien mensen gearresteerd. Hulpdiensten zeggen dat er ook vijftien gewonden onder de kolonisten zijn.

EPA
EPA
EPA
EPA
AP