Hoofd commissie Gaza-oorlog stapt op na kritiek

Een door Israël verwoest gebouw in de Gazastrook
EPA Een door Israël verwoest gebouw in de Gazastrook
De voorzitter van een commissie die onderzoek doet naar de meest recente oorlog tussen Israël en Gaza treedt af. Hij leidde namens de Verenigde Naties (VN) een onderzoek naar het conflict van afgelopen zomer waarbij meer dan 2.000 mensen om het leven kwamen.

Israël had aangedrongen op het aftreden van de Canadese wetenschapper William Schabas omdat hij bevooroordeeld zou zijn. Schabas deed eerder advieswerk voor de Palestijnse groep PLO in 2012. Volgens Israël heeft hij kritiek op de joodse staat en haar huidige regering.

In een brief aan de commissie schrijft Schabas dat zijn PLO-werk niet anders is dan de consultancy die hij voor andere organisaties heeft gedaan. "Mijn ideeën over Israël en Palestina en over andere onderwerpen zijn erg bekend en erg publiek. Het verdedigen van mensenrechten heeft me blijkbaar een belangrijk doelwit van kwaadwillende aanvallen gemaakt."

Toch stapt hij op omdat hij wil dat de discussie over zijn functioneren de uitkomst van een rapport in maart niet in de weg staat. De VN-commissie moet onderzoeken of er oorlogsmisdaden zijn begaan.

William Schabas (rechts)
ANP William Schabas (rechts)