Historisch akkoord tussen Vaticaan en Palestina

Paus Franciscus.
AFP Paus Franciscus.
De Heilige Stoel en de "staat Palestina" hebben in het Vaticaan een historisch akkoord gesloten over de rechten van de katholieke kerk in de Palestijnse gebieden. Dat meldt het Vaticaan. Over de tekst, waarin de Heilige Stoel Palestina erkent als staat, is vijftien jaar onderhandeld.

Officieus spreekt het Vaticaan al langer van een onafhankelijke Palestijnse staat. Het Vaticaan verwelkomde in 2012 ook al de beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de Palestijnse Staat te erkennen. Bovendien refereerde paus Franciscus naar de "staat Palestina" tijdens zijn bezoek aan het Heilige Land vorig jaar. Officieel onderhield de Heilige Stoel diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Zowel Palestina als het Vaticaan geloven dat deze overeenkomst zal bijdragen tot vrede in de regio, de tweestatenoplossing en de toepassing van internationale resoluties, zegt KerkNet.

Israël
Israël is niet te spreken over het akkoord. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat het de implicaties van deze overeenkomst zal bestuderen en op basis daarvan eventueel sancties zal nemen.

Tot nu hebben zowat 135 landen Palestina erkend als een soevereine staat.