Hamas roept staakt-het-vuren uit na vergeldingsacties voor raketaanval nabij Tel Aviv

Het getroffen huis is volledig verwoest.
EPA Het getroffen huis is volledig verwoest.
De islamistische beweging Hamas heeft vanavond via een persbericht een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de gewapende groeperingen op de Gazastrook en Israël. Dat gebeurde na een woelige dag waarbij er heen-en-weer geschoten werd tussen de Gazastrook en Israël. Aanleiding was een eerdere raketaanval op een woning in de buurt van Tel Aviv, waarbij zeven gewonden vielen. 

Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat Israël een tegenaanval zou starten na de raketaanval, waarbij ook kinderen gewond raakten. “Israël zal dit niet tolereren, ik zal dit niet tolereren”, aldus Netanyahu eerder op de dag tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Washington. “We gaan doen wat wel altijd doen, ons volk en onze staat verdedigen.” Trump, die net vandaag een verklaring ondertekende waarin hij de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogte erkent, noemde de aanval “verachtelijk”.

Netanyahu liet vandaag weten dat hij zijn bezoek aan de VS met enkele uren inkort vanwege de raketaanval, om de operaties in Israël van dichtbij op te volgen.

Aanvallen

Israëlische helikopters hebben deze namiddag volgens getuigen minstens drie aanvallen uitgevoerd in het westen van de Gazastrook tegen een site van de gewapende tak van Hamas, de islamitische politieke beweging die de Gazastrook bestuurt.

Veiligheidsbronnen op de Gazastrook meldden dan weer dat Israëlische gevechtsvliegtuigen twee militaire faciliteiten en trainingscentra in Gaza-stad hebben aangevallen. Ziekenhuizen op de Gazastrook werden in een hoge staat van paraatheid gebracht. Hamas had uit voorzorg verschillende gebouwen en militaire posten ontruimd. 

Vanavond kondigde Hamas tot slot een staakt-het-vuren af. Dat gebeurde bij bemiddeling van Egypte. Voorlopig zijn er nog geen berichten van dodelijke slachtoffers. 

Raketaanval Tel Aviv

Aanleiding voor de vergeldingsacties was een raketaanval op een woning in het dorp Mishmeret, ten noorden van Tel Aviv. Volgens het leger werd het projectiel vanuit het zuiden van de Gazastrook afgevuurd. Er raakten zeven mensen lichtgewond, onder hen ook drie kinderen.

REUTERS
AFP
EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Bernaerts

    Voor het eerst in jaren zijn er nog eens lichtgewonden gevallen in Israël. Het is verheugend vast te stellen dat de raketten vanuit Gaza nooit schade of enkel materiële schade aanrichten of uitzonderlijk, zoals nu, "lichtgewonden". Maar Trump noemt net DIT "verachtelijk"? Terwijl er inmiddels al duizenden onschuldige Palestijnen gedood zijn door Israël?