Gewelddadig weekend in Jeruzalem: 2 steekpartijen, 4 doden

AFP
In het oude stadsgedeelte van Jeruzalem heeft gisteravond een steekpartij plaatsgevonden toen een Palestijnse tiener een Joods gezin aanviel. De negentienjarige jongen viel het gezin met een mes aan, nam het wapen van de vader af en begon in het rond te schieten, onder andere op politieagenten en een groep toeristen. Vervolgens werd hij door de agenten doodgeschoten. Bij een tweede incident stak vanochtend vroeg een Palestijn een Israëlische tiener met een mes. Hij werd eveneens door de politie uitgeschakeld.

Vader overleden, moeder en kind gewond, belager doodgeschoten

De vader en een ander slachtoffer van de eerste steekpartij overleden na overbrenging naar het ziekenhuis. Bij het incident vielen ook drie gewonden. Onder andere de vrouw van het gezin: zij werd neergestoken. Haar tweejarige dochtertje raakte eveneens gewond tijdens de schietpartij.

De politie doodde de schutter, die later geïdentificeerd werd als een negentienjarige rechtenstudent. Vrijdagavond zou hij nog op zijn Facebookpagina het bericht "de derde intifada is begonnen", gepost hebben. "Ik denk niet dat mensen de vernedering zullen aanvaarden", schreeft hij verder, waarbij hij verwees naar de toenemende aanvaringen tussen moslims en joden in de omstreden Oude Stad, die ook door de internationale gemeenschap beschouwd wordt als bezet Palestijns gebied. "De mensen zullen in opstand komen; inderdaad, we komen in opstand."

Volgens Mahmoud Arian, een oom van de schutter, was de jongen erg verbitterd om de dood van een goede vriend die recent door het Israëlische leger werd doodgeschoten.

Een omstander filmde het incident. Waarschuwing: schokkende beelden

Tweede steekpartij eindigt eveneens fataal voor Palestijnse belager

Vanochtend vroeg vond opnieuw een incident in Jeruzalem plaats. In een straat in West-Jeruzalem werd een jongen aangevallen door een Palestijn. Nadien sloeg de aanvaller op de vlucht, hij werd doodgeschoten door de ordediensten.

De toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem wordt na de twee aanvallen twee dagen lang verboden voor Palestijnen van Oost-Jeruzalem, meldt de Israëlische politie. De maatregel is van toepassing op de overgrote meerderheid van Palestijnen van Oost-Jeruzalem die niet in de Oude Stad wonen. Twee dagen lang zullen alleen Israëli's, inwoners van de Oude Stad, toeristen, winkeleigenaars en schoolkinderen de Oude Stad mogen betreden, aldus de politie.

De spanningen tussen joden en Palestijnen zijn de afgelopen weken toegenomen in Israël en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Bijna dagelijks komt het tot confrontaties in de oude stad van Jeruzalem, een plek die door zowel joden als moslims als heilig wordt gezien.

Koppel vermoord, kinderen gewond

Enkele dagen geleden werd een Israëlisch echtpaar vermoord op de Westelijke Jordaanoever, hun kinderen raakten gewond. Het Israëlische leger hield een klopjacht en pakte tientallen Palestijnen op. Bij de gewelddadige zoektocht kwamen tien Palestijnen om het leven. Hamas juicht de aanval gisteren toe en spreekt van een 'heroïsche' daad. De verzetsbeweging beschuldigt Israël ervan zelf terreur te zaaien tegenover de Palestijnen.