Ex-premier Israël opnieuw verhoord in corruptiezaak

UNKNOWN
De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert is vandaag opnieuw ondervraagd door de politie in de zaak 'Holyland', een enorm vastgoedschandaal in Jeruzalem. Dat maakte de woordvoerder van de politie, Micky Rosenfeld, bekend.

Onderzoekers van de anti-fraudebrigade ondervroegen Olmert in mei al 2 keer. Olmert wordt verdacht van witwassen, corruptie en misbruik van vertrouwen, in de periode dat hij nog burgemeester van Jeruzalem (1993-2003) was en minister van Handel en Industrie (2003-2006). Volgens de media wordt hij ervan verdacht dat hij voor 3,5 miljoen shekel (700.000 euro) steekpenningen kreeg om als burgemeester groen licht te geven aan het project "Holyland". Dat is een gigantisch vastgoedcomplex in Jeruzalem.
 
De vroegere premier ontkent de beschuldigingen ten stelligste, en zegt dat hij enkel een initieel project toeliet, dat veel bescheidener was. Olmert (64) wordt sinds september 2009 overigens berecht in 3 andere zaken uit de tijd toen hij burgemeester was van Jeruzalem en minister van Industrie en Handel.
 
De vroegere leider van de centrumpartij Kadima moest ontslag nemen als regeringsleider op 21 september 2008. De politie had gevraagd dat hij in verdenking zou gesteld worden. (belga/vsv)