EU-hoge vertegenwoordigster Ashton opnieuw naar Gaza

UNKNOWN
De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Cahterine Ashton trekt zondag voor de tweede keer in vier maanden naar Gaza. De Britse zal er opnieuw een lans breken voor de opheffing van de blokkade van het Palestijnse gebied.

Israël had in de nasleep van het incident met het humanitaire hulpkonvooi Flotilla een versoepeling van de blokkade aangekondigd. "Wij wachten op de implementatie. Wij staan klaar om de opening van de grensovergangen voor het verkeer van goederen van en naar Gaza te ondersteunen", stelde Ashton.
 
Douanemissie
De Europeanen hopen hun douanemissie aan de grensovergang van Rafah te reactiveren. De missie was vijf jaar geleden van start gegaan, maar twee jaar later opgeschort na de machtsovername van de islamitische beweging Hamas en de aankondiging van de Israëlische blokkade.
 
Hamas ontwijken
Ashton blijft rechtstreekse contacten met Hamas uitsluiten. Wel zal ze in Gaza projecten van het VN-agentschap UNRWA bezoeken. Nadien reist de Europese topdiplomatie naar Israël en de Westelijke Jordaanoever voor overleg met Israëlische en Palestijnse leiders. Ook gesprekken met de bemiddelaars George Mitchell en Tony Blair staan op de agenda. (afp/belga/eb)