Egyptische president zet grens met Gaza open tijdens ramadan

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.
REUTERS De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft donderdag het bevel gegeven om de grensovergang tussen Rafah en de Gazastrook gedurende de hele ramadanperiode open te houden. Dat deelt hij mee op Twitter.

De grens met het Palestijnse gebied is meestal gesloten en opent slechts sporadisch. Het is de eerste keer in jaren dat de grensovergang zo lang aan een stuk openblijft. Al-Sisi hoopt daarmee "de last voor de broeders in Gaza te verlichten", tweette hij.

Maandag doodden Israëlische troepen in Gaza tientallen Palestijnen die protesteerden langs de grens met Israël tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

De Gazastrook valt onder de controle van Hamas, maar de belangrijkste grensovergangen van het gebied, namelijk Rafah aan de grens met Egypte en Erez aan de grens met Israël, worden beheerd door de Palestijnse Autoriteit van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

Egypte sloot de grens voor langere periodes af toen aanslagen op Egyptische veiligheidsdiensten in Sinaï in 2013 toenamen. De Egyptische autoriteiten schoven de schuld daarvan deels in de schoenen van Palestijnse militanten uit Gaza.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ben Van Loon

    Waarom zijn die grenzen altijd dicht? Iemand al eens over nagedacht?

  • Linda Speelman

    Egypte mag de grens sluiten! Daar hoor je niks van! Israël doet exact dezelfde en dan beschuldigd men Israël met onderdrukking, openluchtgevangenis,......

  • Steven Verhelst

    Eindelijk een men mens met verstand