Duizenden protesteren in Israël tegen homofobie

Een demonstratie in Tel Aviv.
AFP Een demonstratie in Tel Aviv.
Duizenden mensen zijn zaterdag in meerdere Israëlische steden de straat opgegaan om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Het land werd afgelopen dagen opgeschrikt door meerdere incidenten.

Donderdag werden tijdens de Gay Pride in Jeruzalem zes deelnemers neergestoken door een ultraorthodoxe jood. Vrijdag kwam een Palestijns kind van anderhalf jaar om het leven toen vermoedelijk extremistische kolonisten het huis van de familie op de Westelijke Jordaanoever in brand staken.

Een Palestijnse jongen van zeventien kwam op de Westelijke Jordaanoever om het leven, nadat hij vrijdag tijdens protesten werd neergeschoten door Israëlische veiligheidstroepen. Volgens het Israëlische leger gooide de Palestijnse jongen een brandbom naar militairen, die daarna het vuur openden. De Palestijnen zeggen echter dat de jongeren stenen naar een militaire post van het leger gooiden.

Groepen mensen kwamen zaterdag samen in Jeruzalem, Tel Aviv en een aantal kleinere steden. Velen hadden regenboogvlaggen bij zich om het homogeweld te veroordelen. Sprekers waarschuwden voor ernstige gevolgen voor de Israëlische samenleving als de regering niet harder optreedt tegen homofobie.

Zowel de Israëli's als de Palestijnen hebben intussen de veiligheidsmaatregelen verscherpt, uit vrees voor nog meer geweld.

GETTY